Лечева награди Алберт Попов за успеха в Световната купа

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева награди с почетни плакети най-добрия ни алпийски скиор Алберт Попов, който през уикенда завърши на трето място в старта от Световната купа в САЩ, предаде репортер на БГНЕС. Това бе първи подиум за България в Световната купа от 39 години насам.

Лечева прие днес в сградата на ММС Попов, неговия треньор Ивайло Борисов и президента на Българската федерация по ски Цеко Минев. "Искам от името на ММС да изразя нашата изключителна радост и гордост от успеха на Алберт Попов. Винаги усилията се възнаграждават. Ние не сме изненадани от този успех. Знаем в каква конкуренция работи българския екип, знаем, че световната ранглиста е от 5600 състезатели, което още веднъж подчертава размера на неговия успех. Искам да поздравя и неговия треньор г-н Борисов за усилията, които полага, и за професионализма. Ски федерацията от много години е една от най-добре работещите спортни федерации и професионализмът, който те влагат във всяко едно начинание при управлението, доведе до всички тези успехи в сноуборд и в ските. Надяваме се в бъдеще да няма такава дълга пауза от 39 години", каза Лечева след срещата с Попов.

"Искам специално да благодаря на ММС, на Българската федерация по ски, на моя треньор, на родителите ми, че създадохме един страхотен екип, който работи и всъщност успяхме да пожънем едни успехи, за които само сме мечтали. Изключително съм горд и страшно радостите от това, което успяхме да постигнем", сподели Алберт Попов.

"Наистина сме изключително горди с това постижение и наистина е чакано страшно много отново България да има топ скиор на върха на ранглистата, на подиума. Мисля, че в последните 20 години, в които сме заедно, аз съм казвал, че целта е тази. В момента сме го изпълнили, но от тук-нататък предстоят изключително хубави дни, не само за Алберт, а за целия български зимен спорт. Ще видите, че скоро и в сноуборда ще имаме заместници на Радо Янков", коментира Цеко Минев.

БГНЕС припомня, че в неделя вечерта Алберт Попов направи страхотен втори манш, за да завърши на поделено трето място в крайното подреждане на слалома в американския зимен център Палисейдс Тахо. В нощното състезание българинът се изкачи с 22 места след второто каране, след като бе 25-и след първия манш, и раздели третата позиция на почетната стълбичка с французина Клеман Ноел. Попов написа история с третото си място. Това бе първо класиране на българин на подиума в старт от Световната купа по алпийски ски от 39 години насам. За последно до топ 3 стигна легендата Петър Попангелов на 16 декември 1984 година. 60-те точки на Алберт му отреждат 16-а позиция в класирането за Малката световна купа в слалома с актив от 160 точки. /БГНЕС