Лечева: Липсват инвестиции в спортните съоръжения на Български стрелкови съюз

Липсват инвестиции в спортните съоръжения на Български стрелкови съюз. Това заяви министърът на младежта и спорта Весела Лечева на днешното си изслушване на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта. Тя бе категорична, че стрелците ни нямат възможност да се подготвят при условия, при които се подготвят техните европейски колеги.

„Ще водя непрекъснат диалог със спортните федерации, за да доставим един добре обезпечен тренировъчен процес с оглед, че следващата година е предолимпийска. Ние поискахме от федерациите становища за реализираните от тях програми през тази година. Спортният процес е много динамичен, често се налагат промени на състави, това налага една изключително тежка административна работа. Друга промяна относно финансирането беше нашето желание да разширим обхвата на всички състезатели, които имат потенциал да бъдат на Олимпийски игри. Ние дадохме възможност на всички състезатели, които са попаднали във финал, вече да бъдат в обхвата на олимпийска подготовка. Имаме участник на финалите и фактът, че той попада на девето място, е извън обсега за олимпийска подготовка. За нас финалите са едни от най-важните позиции. Ние разширихме обхвата на състезателите по Програма Олимпийска подготовка. Обсъдихме и средствата, които трябва да бъдат отделени. Обсъдихме и кадровото обезпечаване на спортните федерации и организации, така че да имат една добра защита по отношение на треньорските кадри. Всяка една федерация ще представи своята визия с колко треньори трябва да обезпечи подготовката за Олимпийските игри“, започна тя.

Весела Лечева.

Лечева отговори на депутата на Продължаваме промяната Радостин Василев относно Българския стрелкови съюз и това, че е одобрено закупуването на 45 машини на обща стойност 620 000 лв. „Аз приветствам тази загриженост за Стрелковия съюз, защото взимате предвид колко слава е постигнал. За съжаление, инвестициите в спортни съоръжения, които да бъдат полезни на Стрелковия съюз, на практика липсват. Още повече, че липсва възможност стрелците да се подготвят при условия, при които се подготвят техните европейски колеги. Само да припомня, че на последната Олимпиада в Токио, един от шестте ни златни медали бе на Антоанета Костадинова. Антон Ризов и Костадинова завършиха и на пето място на финал на Световната купа. В България нито едно Държавно първенство не е проведено в цялостния му вид, защото липсват електронни машини. Има ли нужда да бъде инвестирано в Българския стрелкови съюз? При липсата на условия, колко състезатели могат да се подготвят? Точно нула. Бих санкционирала подобно финансиране още утре“, коментира спортният министър.

Голяма част от спортните съоръжения в България се нуждаят от финансиране, това е един от най-големите проблеми за българския спорт, още повече когато се касае състезателен процес. Голям е проблемът при игрите, защото голяма част от кметовете кандидатстват за проекти. Към ММС има наредба номер 4, с която може да кандидатства всяка община. Бюджетът не е много голям, не могат да бъдат удовлетворени всички молби, но тази година ще бъдат разпределени 10 млн. лв по тази програма“.

Всякакви претенции, за които казвате, те се изявяват чрез подаване на жалба. Всеки един от тях, който е участвал по процедурата за лиценз, си има определени срокове. Аз не мога да отговоря, ако някой има претенции, нека да я заяви в писмен вид. По отношение дали са взети под внимание писма на официални федерации, всеки един постъпил документ се взима под внимание. Какво мисли Международната федерация, могат да го придяват официално. Лицензирането е въпрос на национално законодателство, което ММС спазва“, категорична бе тя по отношение на темата с лиценза на Шахматната федерация.

Министърът на спорта отговори и на въпрос, свързан с Програмата за олимпийска подготовка и как ще бъдат контролирани федерациите. „Съобщението е твърде оскъдно, за да направи по-достъпен анализ на всичко това, което предвиждат промените в Програмата за финансиране на олимпийска подготовка. Програмата не е готова, направили сме промени на начина за разпределяне на средствата. Има три направления, по които е направено разпределение – олимпийски спортове с потенциал за класиране на Игри, олимпийски спортове с потенциал за участие и неолимпийски спортове. Двете направления се преструктурират в едно – Програма за финансиране на олимпийска подготовка и за високи спортни постижения. Давам пример веднага със спорта кану-каяк – състезатели, които могат да участват в олимпийски и в неолимпийски дисциплини. Става въпрос за неолимпийски дисциплини, а не спортове“, уточни Лечева.

Действително, че и аз прочетох, че много уволнени служители са били възстановени на работа. Как се определя как един служител е корумпиран? Първо, има нула освободени за корупция при мен и второ, нито един не е възстановен. На възлови позиции съм възстановила двама души, паметни записки на хора, уличени в корупция, не съм видяла. Това е клевета, не говори добре за престижа на самата институция, когато се говори за нея по такъв начин“, отвърна тя на питане на бившия спортен министър Красен Кралев относно това дали има възстановени на работа служители при нея.

Всички необходими действия по закон са предприети, нищо от вашия план не е променяно. Тези преписки се движат от Дирекция Инвестиционна политика“, каза Лечева на въпрос на Василев за комплекс „Септември“. Според него е имало редица незаконни обекти в комплекса, а до момента не са взети мерки за тяхното отстраняване и те продължават и до ден-днешен работа. Стигна се и до размяна на реплики между Василев и Кралев по темата.

Това е един много сериозен въпрос по отношение издръжка и поддръжка, особено когато цените на енергоносителите са високи. Голяма част от тези обекти са част от Министерството на образованието. Имаше и такива проблеми с плувния комплекс на Велико Търново, говорих с кмета на града, така че да не бъде затварян. Неслучайно преди две години е дадена задача на НСИ да обследва този въпрос. Голяма част от местната власт вече е приоритизирала своите политики и спортът е сред първите места. Аз в началото говорих за финансиране и изграждане на нови съоръжения. Всяка община може да кандидатства за проект по наредба 4, както вече споменах. Ще направим представянето пред комисията за олимпийска подготовка“, завърши Лечева. /БГНЕС