Лечева и Хагърти обсъдиха разширяването на Националния тенис център

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева и президентът на Международната тенис федерация (ITF) Дейвид Хагърти обсъдиха обновяването и разширяването на Българския национален тенис център, което би превърнало съоръжението в международен тенис център, предаде репортер на БГНЕС. Днес Лечева прие в сградата на ММС Хагърти, който е на работно посещение в България по покана на Българската тенис федерация.

"Тенисът е един от най-атрактивните спортове, които мога да помогнат на подрастващите да заемат своята активна роля чрез спорт. Искам да изкажа своята радост от феноменалния успех, който българските тенисисти завоюваха за Купа Дейвис. Това е един огромен пробив, който чакахме повече от 35 години. За нас е също така огромна радост, че много от 16-18 годишните тенисисти заеха първите места в миналогодишните състезания, което показва, че расте наистина много добро попълнение. Надявам се, че в следващите години ще имаме пробив в световния тенис по подобие на Григор Димитров", каза Лечева след срещата си с Хагърти.

"Обсъдихме темата, че в спорта най-важна е масовостта, за да дадем възможност на подрастващите да участват в активна спортна дейност. Радвам се, че и БФТ споделя точно тази мисия като основен приоритет. Разбира се, че говорихме за възможностите, които има българския тенис, защото вече има извоювани успехи в лицето на Григор Димитров. Последният успех за Купа Дейвис показа, че расте едно талантливо поколение. Коментирахме и как можем да уплътним дейността на БНТЦ, за да може да отговоря на стандартите за международен тенис център", допълни тя.

"Благодаря ви, че имахме възможност да поговорим за спорта в България и начините, по които ITF може да подкрепи страхотната работа, която върши Българската тенис федерация", каза президентът на ITF.

"Поздравявам българските тенисисти за страхотната победа в Купа Дейвис. Работим сериозно с някои от вашите топ тенисисти, за да подкрепим техните усилия да играят тенис на високо ниво. Освен това виждаме страхотна възможност да работим заедно с Министерството и Федерацията върху Националния тенис център, който да стане международен тенис център и да докараме тенисисти, съдии, треньори и обучение в спорта в София. Мисля, че БНТЦ е страхотно начало и мисля, че можем да надградим това, което имате. Ще изработим план, има нужда от обновяване и ремонт, но е важно, че можем да работим заедно върху това. Както и при другите спортни федерации, трябва да сме сигурни, че можем да ангажираме младите хора и да им дадем възможност да живеят по-здравословно и по-добре чрез спорта. Мисля, че тенисът е спорт, който учи на много неща за живота", допълни Хагърти.

Дейвид Хагърти е президент на ITF от 2015 г. Той е член на Международния олимпийски комитет (МОК), Борда на директорите на Женската тенис асоциация (WTA) и на Залата на славата на световния тенис (ITHF). /БГНЕС