Лавров: ОССЕ е в плачевно състояние

„На юбилея на ОССЕ той е в плачевно състояние и без никаква перспектива“, това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в срещата на организацията в Скопие, предаде специалният кореспондент на БГНЕС Димитър Русков.


„На юбилея на ОССЕ той е в плачевно състояние и без никаква перспектива. ОССЕ беше създадено за кооперация и сътрудничество през Студената война, за съжаления западният политически елит започна да използва ОССЕ в полза на НАТО. Това доведе до безпрецедентно разширяване на Изток“.

Лавров след това представи военната интервенция на НАТО в Югославия и Косово, като военна агресия. Той обвини Запада за подклаждане на конфликтите в Грузия и Украйна. Русия атакува Грузия през 2008 г., а Украйна първо през 2014 г. и след това през 2022 г.

„Провокацията на САЩ, които Грузия изпълняваше и опита за създаване на плацдарм в Украйна доведе до този резултат“.

БГНЕС припомня, че Балтийските страни и Украйна бойкотираха срещата за присъствието на Лавров. Той също така беше принуден да мине през Гърция със самолета си, защото България не позволи навлизането му във българското въздушно пространство. Причината беше санкционираната говорителка на руското МВнР Мария Захарова. /БГНЕС

Категории: