Лавров: Мирните преговори за Украйна трябва да са за нов световен ред

Москва настоява мирните преговори за Украйна да се съсредоточат върху създаването на "нов световен ред", заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Турция.

Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу

Първият руски дипломат е в Турция, която е запазила връзките си както с Москва, така и с Киев, за да проведе разговори с турския си колега Мевлют Чавушоглу.

Той заплаши също, че страната му ще се откаже от знаменателното споразумение за износ на зърно, за чието сключване Турция помогна, ако пречките пред руския износ останат.

"Всякакви преговори трябва да се основават на отчитане на руските интереси и на руските опасения", каза Лавров.

"Трябва да става дума за принципите, на които ще се основава новият световен ред."

Той добави, че Русия отхвърля "еднополюсен световен ред, ръководен от "един хегемон".

Русия отдавна заявява, че води борба срещу господството на Съединените щати на международната сцена, и твърди, че настъплението в Украйна е част от тази борба.

Тази седмица Кремъл заяви, че няма друг избор, освен да продължи офанзивата в Украйна, тъй като не вижда дипломатическо решение.

В началото на офанзивата се засилиха опасенията за световна продоволствена криза, тъй като Русия и Украйна са големи износители на зърно и други селскостопански продукти.

Лавров обаче заяви, че Русия може да се оттегли от знаковото споразумение, което позволи на жизненоважния износ да напусне блокираните пристанища в Черно море.

"Ако няма по-нататъшен напредък в премахването на бариерите пред износа на руски торове и зърно, ще помислим дали тази сделка е необходима", каза Лавров.

В навечерието на посещението Москва заяви, че е удължила срока на действие на споразумението "като жест на добра воля с още 60 дни".

Русия многократно е заплашвала да се откаже от споразумението, което позволи износа на повече от 25 млн. тона зърно.

Москва се оплаква, че нейната страна от споразумението, обещаваща правото да изнася торове без санкции от страна на Запада, не се спазва.

"Ако няма по-нататъшен напредък в премахването на пречките пред износа на руски торове и зърно, ще помислим дали тази сделка е необходима", каза Лавров.

Анкара и Москва се споразумяха да премахнат пречките пред износа на руски торове и зърно, заяви на свой ред турският външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Зърненият коридор е доказателство, че диалогът и преговорите работят. Ние отдаваме значение на продължаването на споразумението. То е важно и от гледна точка на намаляването на световната продоволствена криза.

"Съгласни сме, че бариерите пред руското зърно и износа също трябва да бъдат премахнати. Подкрепяме усилията за премахване на тези бариери", заяви Чавушоглу на пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Анкара.

Чавушоглу заяви, че е важно да се гарантира и доставката на руски амоняк и торове.

Той добави, че над 27 млн. тона зърно са били превозени от 866 кораба по Черноморския коридор за зърно, за чието изграждане Турция помогна миналата година в опит да предотврати потенциална продоволствена криза на фона на руско-украинската война.

На 22 юли Турция, ООН, Русия и Украйна подписаха в Истанбул споразумение за възобновяване на износа на зърно от три украински черноморски пристанища, който беше спрян през февруари поради войната на Русия срещу Украйна.

"Войната, която продължава вече повече от година, продължава да вреди на целия свят. Още веднъж подчертахме очакването си, че войната ще приключи въз основа на международното право и чрез преговори. Опитваме се да решим проблема чрез преговори и с двете страни", подчерта Чавушоглу.

Турция, която в международен план е оценявана за ролята си на посредник между Украйна и Русия, неведнъж е призовавала Киев и Москва да сложат край на продължаващата вече повече от година война чрез преговори. /БГНЕС

Анкара / Турция