Лавров: ЕС да изясни за складовете за боеприпаси в България и Чехия

Брюксел трябва да си изясни въпроса за отношението на частни предприемачи към складовете за боеприпаси в Чехия и България, заяви руският външен министър Сергей Лавров. По време на днешната пресконференция той коментира обвиненията, които България отправи към Русия.

„Мога да допусна, че ЕС все пак трябва да се погрижи за ситуацията и в Чехия, и в България. Ситуация, която е свързана с това, че някакви частни предприемачи се занимават с търговия с оръжие, съхранение на оръжия и на боеприпаси. Евросъюзът трябва все пак да отговори на въпроса, който зададохме и който се свежда до това, доколко Европейският съюз контролира своите членове да изпълняват задълженията си по различни документи в областта на търговията с оръжие“, каза Лавров в отговор на въпрос от ТАСС.

В западната преса има предостатъчно материали, каза той.

„Аз, например, веднага се сетих, че господин Гебрев (Емилиян Гебрев, собственик на компанията за търговия с оръжие EMKO) или негови служители заявиха, че в складовете в Чешката република не се били съхранявани противопехотни мини, че там е имало само външни обвивки, корпуси за противопехотен мини“, каза руският външен министър.

В същите тези медии се споменават няколко случая, при които господин Гебрев е изнасял тези корпуси за противопехотни мини в някаква държава, където на тези мини са им поставяни заряди.

Министърът предположи, че в тази ситуация са възможни различни варианти на събитията, в зависимост от това „колко хитри са хората, които търгуват с оръжия в нарушение на законите и международните конвенции“.

„Не би било зле ЕС да обясни на международната общност как всичко това се съчетава с международните конвенции и договори, които страните-членки на ЕС са подписали“, обобщи ръководителят на руската дипломация.

Времевата рамка от 2011 до 2020 г., в която България обвинява руските граждани за организирането на четири експлозии в оръжейни заводи, създава усещането, че София в своите обвинения е надскочила Прага, заяви Лавров.

„Самата времева рамка са последните 10 години. Ето какво излиза – или българската страна нищо не е подозирала и едва сега, след като в Чехия са се захванали със събитията от 2014 г., е решила да надскочи и чехите и да погледне много по-надълбоко в историческа перспектива, или те са знаели през цялото време, какво се случва, но по някакви причини на са дали гласност“, каза руският външен министър.

Лавров изрази също учудване, че на Русия все още не са ѝ приписали участие в убийството на ерцхерцог Франц-Фердинанд в Сараево през 1914 г., което е станало повод за избухването на Първата световна война. „Хубаво е, че все още не сме убили Франц-Фердинанд, но по всичко изглежда, че нещата вървят натам“, заяви Лавров. /БГНЕС, ТАСС