Латвия укрепва границата си с Беларус

Държавната служба за гранична охрана (ДГО) на Латвия обяви спешна мобилизация на граничните си сили за засилване на охраната на границата с Беларус, съобщиха за портала „Delfi“ от пресслужбата на агенцията.


Граничната служба заяви, че решението е взето във връзка с нарастващата заплаха на латвийско-беларуската граница. Посочва се, че през деня службата е регистрирала 96 опита за незаконно преминаване на латвийската граница от Беларус. Освен това Държавната служба за гранична охрана заявява, че укрепването на граничните зони е необходимо, тъй като беларуските правоприлагащи органи са се активизирали в подпомагането на нелегални мигранти.

В рамките на мобилизацията граничните служители са отзовани от отпуск, а годишният им отпуск е преустановен. ДГО поиска допълнителна подкрепа от латвийските национални въоръжени сили и държавната полиция. Министърът на отбраната Инара Мурниеце заяви, че вече е разпоредила изпращането на допълнителни сили на границата с Беларус в помощ на граничната полиция, съобщава „Delfi“.

От 11 август Латвия въведе засилен режим на охрана на границата с Беларус. Решението е взето на фона на "непропорционално голям брой случаи на незаконно преминаване на границата. Съобщава се, че през 2023 г. са били спрени 5799 незаконни преминавания на границата на Латвия от Беларус, а 292 души са били допуснати в страната по хуманитарни причини. Полша също е въвела режим на засилена гранична защита. Литва също прибегна до спешни мерки за укрепване на границата си с Беларус./БГНЕС