Лагерът „Слънчев бряг“ - помни, за да не се повтаря!

В близост до Ловеч се намира една от най-мръсните тайни на комунизма – Слънчев бряг. Не става дума за прочутия курорт, а за концентрационен лагер, в който при ужасяващи условия са били държави хиляди невинни българи. Неговата история припомня репортер на БГНЕС.

Още с първите минути на установяването на „народната власт“ на 9 септември 1944 г. започва терорът над инакомислещите. Хиляди представители на българската интелигенция, военни, политици, индустриалци, търговци са избити без съд и присъда или в резултат на решенията на така наречения „Народен съд“.

Тези, които все пак успяват да се спасят, в първите години на народния терор ще трябва да се превъзпитат. А превъзпитанието се осъществява в лагери, които функционират в цялата страна в периода от края на 40-те години до средата на 60-те години на миналия век.

Най-жестоките лагери са Белене и Слънчев бряг край Ловеч. Последният е създаден с решение на Политбюро на ЦК на БКП през 1959 г. До април 1962 г., когато е закрит, през него преминават около 1500 души. До 1961 г. в лагера е имало и жени, които по-късно са преместени в Скравена.

Началник на лагера е зловещият Петър Гогов, но чудовището, което е отговаряло за българския ГУЛАГ е Мирчо Спасов. Той е един от най-близките съратници на диктатора Тодор Живков. Двамата заедно започват кървавата си кариера в МВР в дните след 9 септември.

Сред жертвите на лагера са известният търговец Иван Карадочев, баща на певицата Богдана Карадочева, и джазовият музикант Сашо Сладура. По официални данни броят на убитите е 151 души.

Лагерът е закрит след залавянето на група затворници, опитали се да избягат в чужбина. Те разкривят жестокостите и нечовешките условия, на които са били подложени в „Слънчев бряг“. Това принуждава Тодор Живков да нареди закриването на концлагера без много шум.

В първите месеци след 10 ноември 1989 г. беше дадена гласност на злодеянията на комунизма. Истината за концентрационните лагери в „Слънчев бряг“ и Белене избухна като информационна бомба.

В памет на жертвите бе поставен кръст на най-високата скала, а в подножието на скалите под лагера е поставена плоча от Ловчанската митрополия.

Поклон пред жертвите на комунизма! /БГНЕС