Лекарят на националите: Трябва да минат поне 3-4 месеца, преди отново да заговорим за футбол

Трябва да минат поне 3-4 месеца, преди отново да заговорим за футбол. Това отговори на въпрос на БНТ лекарят на националния отбор д-р Бисер Бочев на днешната пресконференция на представителния тим след пътния инцидент в Тбилиси и преди гостуването на Грузия в Лигата на нациите утре.

Припомняме, че вчера вечерта един от автобусите с националния ни отбор претърпял инцидент, в който Тодор Неделев пострадал сериозно. Капитанът на Ботев Пд бе успешно опериран след счупване на черепа и е вън от опасност за живота, след като се събуди от упойка и е вече контактен. Бочев бе категоричен и изрази надежда, че скоро Неделев ще може отново да се върне към нормалния си живот.

Заместник-изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов потвърди, че възнамеряваме да играем с Грузия.

Днес в ранния следобед бяхме с консулката в интензивното и мога с радост да кажа, че Тодор Неделев е изведен от медикаментозната кома, вече е контактен, ориентира се в обстановката, движи си крайниците и ние сме оптимисти за неговото състояние. Снощи след катастрофата той беше с голямо кървене и главоболие и това наложи бързо решение да бъде заведен в болница. Бързо се стигна до диагноза. При изследванията, които бяха направени, се установи счупване на черепа. След бърза консултация с близките на Тодор, аз подписах документ за спешна операция. Бях през цялото време в операционната – надявам се, че много скоро Тодор Неделев ще бъде отново в такова състояние, което да води нормален живот“, започна той.

Към момента състоянието му е добро, ще остане два дни в реанимационното, след това ще остане под медицинско наблюдение и впоследствие ще бъде взето решение как да процедираме. Аз предлагам да говорим за това кога ще излезе от болница и ще води отново нормален живот, а не кога ще играе отново футбол. Длъжен съм да кажа, че операцията беше доста тежка. Трябва да минат поне 3-4 месеца, преди отново да заговорим за футбол. След такива травми и операции, със сигурност ние ще направим всичко възможно той да бъде подсигурен с достатъчно внимание, за да се чувства по-комфортно. Ще има със сигурност хора от България с него в Грузия. Още отсега обмисляме най-добрите варианти за неговото транспортиране обратно до България. Това не е първият инцидент с автобус на футболен отбор, за първи път ми се случва с толкова сериозна травма да се сблъскам във футбола, слава Богу успяхме да реагираме, не сме направили нещо кой-знае какво“, коментира още лекарят на националния ни отбор.

Заместник-изпълнителният директор на БФС Христо Запрянов обяви, че „лъвовете“ възнамеряват да играят с грузинците по план утре вечер. „Първо, няколко благодарности от името не само на Българския футболен съюз, но и на цялата футболна общественост, и специално на д-р Бочев. Благодаря на българското посолство в Грузия и не на последно място, на всички хора, които изразиха своята подкрепа по един или друг начин, Тодор Неделев е един от нас. Има моменти, в които футболът трябва да остане на второ място“, започна той.

„По повод информациите, че може да има отлагане на мача, искам да кажа, че България възнамерява да излезе на терена срещу Грузия в неделя. Имахме разговори и с УЕФА, и с колегите от Грузия – националният селекционер Георги Иванов изрази желание двубоят да се проведе по програма. Да, има намерение играчите ни да излязат утре с фланелки в подкрепа на Тодор Неделев – подочух, че ще има и ръкопляскания от трибуните в 8-та минута. Всяка една подкрепа е важна в този тежък момент“.

Ситуацията е много сложна, има футболисти, които са в шок от случилото се. Грузинският национален отбор показва прогрес в последната година, сигурен съм, че нашите момчета ще дадат най-доброто от себе си въпреки трудния момент след инцидента“, бяха думите на временния селекционер Георги Иванов-Гонзо. България гостува на Грузия утре, 12 юни, от 19:00 часа българско време в търсене на първа победа в Лигата на нациите. /БГНЕС