Льо Мер: Европа трябва да противостои на влиянието на Китай и САЩ в космоса

Европа трябва да покаже "непоколебима устойчивост" пред влиянието на Китай и САЩ и да постигне стратегическа автономност в космоса, заяви френският министър на финансите Бруно Льо Мер.

22-те държави от Европейската космическа агенция (ЕКА) се срещат в Париж във вторник и сряда, за да обсъдят финансирането на агенцията за следващите три години. Министрите трябва да одобрят бюджета на агенцията в размер на 18,5 милиарда евро.

"Трябва да има обединена Европа, единна европейска стратегия в областта на космическото пространство и непоколебима устойчивост пред амбициите на Китай и САЩ", заяви Льо Мер при пристигането си на министерската конференция на Европейската космическа агенция, която беше излъчена в официалния акаунт на френското правителство в Twitter.

Запитан дали Франция е готова да плаща по-голяма вноска в ЕКА, Льо Мер заяви, че "това е цената за независимост, която сме готови да платим".

В момента Европа разполага със сателити за наблюдение на времето или за обезпечаване на работата по геолокационни услуги, но не може да изпраща астронавти в космоса.

По-рано днес Франция, Германия и Италия се споразумяха за съвместна експлоатация и финансиране на ракетите-носители Ariane-6 и Vega-C от Френска Гвиана. /БГНЕС