Кузман Илиев: България може сама всичко

Икономистът Кузман Илиев представи книгата си „България може всичко“, предаде репортер на БГНЕС.

„България може сама да направи всичко. Тя може да влиза в алианси наравно с всички останали, да познава своята история, да черпи гордост от това, че има огромен цивилизационен принос за Европа, със славянската си писменост, която е била държавна политика на България по време на Средновековието, хората не си дават сметка, че България е била една от трите европейски империи“, заяви Кузман Илиев.

„Днес България може да се отстоява, може да създава условия, в които предприемачите да успяват, в която доходите да растат и културата и просветата да разцъфват; в която младите хора наистина да си струва да останат, и всички хора да се гордеят, че живеят в една прекрасна страна“, коментира още той. На въпроса какво трябва да направи България, за да стане отново водеща държава, икономистът обясни, че трябва да бъдем по-големи оптимисти. Трябва да извлечем разумни поуки от миналото, а не да подхождаме емоционално, тъй като ние, за съжаление, от Средновековието насам и особено след Първата световна война, сме в гражданска война помежду си. Този конфликт продължава и днес, ние сме много разделени от гледна точка на политика и на култура. Българите трябва да са по-единни и гледащи в една посока - България да добрува. Когато всеки е убеден в тази цел, то тя ще се постигне“, подчерта Кузман Илиев.

Кузман Илиев

Илиев открехна завесата и разказа малко повече за това какво могат да прочетат читателите в неговата нова книга. „Повечето хора, които са следили моите изяви, знаят, че коментирам най-вече икономиката и финансовата ситуация в България. Тук правя една препратка към българската история, какви поуки могат да се извлекат и как те биха ни били полезни днес, защото ако не знаем откъде идваме, няма как да знаем накъде сме тръгнали. В нашата история има много примери за гордост, в книгата, освен тях, съм прибавил и много политическа философия, а именно какви трябва да бъдат обществото и държавата, така че да имаме просперитет“, сподели икономистът.

„Нямам съмнение, че книгата на Кузман Илиев е добре структурирана и изпълнена с факти, имайки предвид неговият професионализъм и начин на работа“, заяви телевизионната водеща и журналистка Милена Милотинова, която също бе гост на събитието. „Някои неща от миналото са пуснали корени, и случаите във Вардарска Македония се доказват и до днес чрез побоя над Християн Пендиков. По-рано днес четох новина в БГНЕС, че прокуратурата на РСМ си е отворила очите за нещо очевадно от десетилетия насам и за първи ви път е повдигнала обвинение за престъпление от етническа омраза срещу извършителя на побоя над Християн Пендиков. Надявам се това обвинение да е началото на един нов подход, защото досегашният такъв показваше една безнаказаност и жестокост към всеки македонски българин. Надявам се да има промяна в нашата съседка и тя да се отвори към България, Европа, към света, защото така хората от двете страни на границата ще бъдат добре“, заяви още Милена Милотинова.

Милена Милотинова

Христиан Даскалов, директор на Националния студентски дом, представи новата книга на Кузман Илиев. „Преди точно 120 години са приети т.н. падарски реформи от Великите сили. Това са пакет от мерки с цел да улеснят живота на македонските българи и християнското население тогава, но в резултат са сменени само падарите в населените места.

Това е само препратка към книгата: Когато оставим Великите сили да защитават нашите интереси, то това не води до безспорен просперитет. Точно това пише и Кузман Илиев в своята книга: „ Ние можем сами да доведем България до успех и ние можем сами да напишем нашата история“, заяви още Даскалов. /БГНЕС