Курти: Вучич оставя отворена възможността за нахлуване в Косово

"Сръбският президент Александър Вучич не подписа Брюкселското споразумение, за да остави открита възможността за завръщане в Косово."


Това заяви премиерът на Косово Албин Курти, като призова споразумението да бъде финализирано спешно.

В дискусионния панел, посветен на предизвикателствата пред сигурността на Западните Балкани, организиран от института "Чатъм хаус". Курти добави, че Европейският съюз трябва внимателно да преразгледа демократичните реформи в страните от Западните Балкани, така че да се намали рискът от евентуално напрежение.

"Подписването на споразумението между Косово и Сърбия е по-спешно от всякога. Нуждаем се от добросъвестност, за да имаме легитимност и да го прилагаме. Като не го подпише, Вучич ще запази отворена възможността за нахлуване в Косово. Не виждам друг съществен смисъл на този отказ за подписване, освен че искат да държат тази врата отворена, за да имат други прозорци, през които да се върнат и да повторят агресията", каза Курти.

Според него Сърбия използва агресията в Косово, за да поддържа добри отношения с Русия и Китай, тъй като "и двете страни са агресори, които не се доверяват на никого и винаги трябва да се доказват". /БГНЕС