Курти: Щастлив съм, че Испания призна косовските паспорти

Министър-председателят на Косово Албин Курти приветства решението на Испания да признае косовските паспорти след либерализирането на визовия режим, което дава възможност на гражданите на Косово да се движат без визи дори в Испания - страна, която не признава независимостта на Косово, съобщи „Албениън пост“.


Чрез публикация в профила си в социалната платформа Instagram Курти заяви, че 2024 г. е годината на укрепване на косовския паспорт.

"Стойността на достойнството на нашата държава се увеличава. От януари Испания се присъедини към страните от ЕС, които признават косовския паспорт. Щастлив съм!", написа ръководителят на изпълнителната власт.

Именно първият заместник министър-председател на Косово Бесник Бислими чрез публикация в социалната платформа Facebook обяви, че косоварите вече могат да пътуват без визи в Испания, тъй като тази страна е взела решение да признае косовските паспорти.

Според Бислими тази новина е била обявена от Департамента по миграция и вътрешни работи на Европейския съюз.

Когато Косово получи правото на свободно движение без визи в Шенгенската зона на ЕС, подобно нещо не стана валидно за Испания, тъй като официален Мадрид отказа да признае косовските паспорти.

Подобно условие обаче вече не е в сила.

"Добрите новини продължават. За нашите граждани и за държавата. Генерална дирекция "Вътрешни работи" обяви, че вече дори Испания признава паспортите на Република Косово. Така че можем да пътуваме без визи до тази страна".

"Макар че безвизовото движение започна на 1 януари, Испания е дестинация, която се добавя към страните от Шенгенското пространство, в които можем да пътуваме чрез либерализация и където пречката по-рано беше непризнаването на паспорта ни", каза Курти./БГНЕС