Курти: Решението за динара не подлежи на обсъждане

Министър-председателят на Косово Албин Курти подчерта, че въпросът за забраната на сръбския динар не подлежи на обсъждане. Въпреки това Централната банка на страната обсъжда възможността за отлагане на решението, съобщи „Албениън пост“.


"Еврото е валута, която идва при нас от ЕС, ние не казваме на никого да вземе албанската валута лек или нова валута дардан от Косово, но еврото като единствено средство за плащане и покупка. Следователно това не е въпрос, който подлежи на обсъждане", заяви Курти.

Според него Централната банка като независима институция няма за цел да наказва когото и да било, а само да въведе законност, конституционност и редовност в Северно Косово и навсякъде, където има сърби в страната.

"Свидетели сме, че с мерките, които предприехме срещу тях, огромното мнозинство от тях имат банкови сметки в косовските банки, а ако нямат, могат да си открият разплащателна сметка и да я поддържат безплатно", каза косовският премиер.

Той подчертава, че разпоредбите на централната банка са в съответствие с Конституцията и закона.

"Решенията на Централната банка са независими решения, защото тя е независима институция, правилата, които въвежда, регламентите, които одобрява, са напълно в съответствие с Конституцията и закона и смятам, че трябва да оставим на спокойствие Централната банка и управителя Ахмет Исмаили да си свършат работата, тъй като той е спечелил доверието на Народното събрание", каза главата на косовското правителство./БГНЕС