Курти и Вучич отказаха съвместна среща в Брюксел, Борел води разделни преговори с тях

Сръбският президент Александър Вучич и премиерът на Косово Албин Курти проведоха отделни продължителни разговори с върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, но отказаха да говорят помежду си за деескалация в Северно Косово. Това съобщи Борел след резултатите от преговорите с балканските лидери.


„Прекарахме повече от четири часа, първо с премиера Курти, след това с президента Вучич в отделни преговори. Нямаше обща среща. Опитахме се да намерим решение или поне път напред“, каза Борел, след което изброи исканията, изразени от ЕС към двете страни, изразяващи надежда, че и двамата лидери са „разбрали ситуацията“ и „необходимостта от нови избори [в сръбските анклави]“.

„По време на срещата с премиера Курти и след това с президента Вучич, които се проведоха отделно, се опитахме да намерим решение или поне път към него. Представихме очакванията си на страните. От Косово очакваме незабавно прекратяване на операциите в общините на север ... На ръководителите на проблемните региони беше предложено да продължат да изпълняват задълженията си извън общинските сгради ... Сърбия трябва да гарантира, че протестиращите ще освободят общините успоредно с изтеглянето на косовската полиция“. Според него, "необходимо е възможно най-скоро да се проведат предсрочни избори" в северната част на Косово "с безусловното участие на косовските сърби".

На пресконференция Борел отказа да отговаря на въпроси.

По-рано Вучич отказа да разговаря с Курти, докато властите в Прищина не освободят всички задържани сърби, припомниха албанските общински ръководители и полицейските специални части от северната част на региона. /БГНЕС