Курти: ЕС е цел и съдба на Косово и страните от Западните Балкани

Премиерът на Косово Албин Курти заяви, че ЕС е цел и съдба на Косово и страните от Западните Балкани, и добави, че днес ще представи списъка с обсъжданите реформи, съобщи „Коха“.


В началото на срещата в рамките на "Плана за растеж на Западните Балкани", която се провежда в Скопие, Курти заяви, че Европейският съюз, Съединените американски щати ще дадат възможност за възможно най-голямо регионално сътрудничество и "по-ускорен напредък към ЕС, който е нашата цел и съдба".

Според косовският премиер Брюксел и Вашингтон са ангажирани със Западните Балкани за икономически растеж.

Министър-председателят на Албания Еди Рама заяви, че инициативата на страните от Западните Балкани е добра възможност, която не бива да се пропуска, и добави, че "е изключително важно да поставим гражданите си на първо място". "Изключително важно е и ако можем да го направим в реално време, да направим така, че през следващите месеци да определим как ще изглеждат нашите държави", каза Рама.

Президентът на Сърбия Александър Вучич благодари на Северна Македония за гостоприемството. Той заяви, че те са имали и ще имат важни срещи за напредъка на Западните Балкани. Вучич сподели, че е разговарял с европейски и американски представители за плана за растеж. Той заяви, че включването в общия пазар е важно. Междувременно сръбският президент каза също, че на 1 март ще бъдат подписани два протокола в рамките на "Отворените Балкани", насочени към свободното движение на работници.

"Говорихме и за плана за разширяване на ЕС. Говорихме за условията, които трябва да бъдат изпълнени, и за реформите", заяви Вучич./БГНЕС