Курти: Динарът не е забранен, но еврото е единственото платежно средство

Сръбският динар не е забранен в Косово, заяви министър-председателят Албин Курти в интервю за АФП. "Хората могат да имат динари, но единственото платежно средство е еврото", каза Албин Курти, като се позова на преходния период до края на месеца.


Сръбското малцинство в Косово продължава да разчита на динари, откакто Косово обяви независимост от Сърбия през 2008 г.

Курти заяви, че е в сила и едномесечен преходен период, за да се улесни въвеждането на новия регламент, което ще даде възможност за допълнителна комуникация и време за разрешаване на проблемите.

"Целта ни не е нито да накажем някого, нито да изненадаме гражданите", добави Курти.

Забележките на премиера дойдоха в момент, когато Сърбия обвини косовското правителство, че физически е блокирало пратка динари на границата.

"Националната банка на Сърбия категорично осъжда днешния инцидент и отново заявява, че е необходимо незабавно да се отменят дискриминационните, незаконни и скандални мерки", се казва в изявление на централната банка на Сърбия.

Банката заяви, че пратката е била предназначена за изплащане на заплати, пенсии, социални помощи и други плащания на сърбите в Косово.

По-късно косовските власти съобщиха, че сръбско превозно средство се е приближило до границата, за да попита за пренасяне на динари, и е било информирано, че само оторизирани компании могат да внасят валута в района.

Въпреки последния дипломатически скандал Курти заяви, че има за цел да нормализира отношенията със Сърбия през 2024 г., след като години наред преговорите по този въпрос между двете страни бяха в застой. /БГНЕС

Категории: