Курц: Конфликтите между турци и кюрди няма да се решават с улични безредици в Австрия

Австрийското външно министерство повика турския посланик заради безредиците по време на кюрдските митинги във Виена, предаде ТАСС.

Австрийското външно министерство ще повика турския посланик на разговор в понеделник във връзка с безредиците, предизвикани на кюрдските демонстрации във Виена. Това съобщиха днес австрийски медии, позовавайки се на източници от външното министерство.

"Няма да допуснем конфликтите да бъдат прехвърлени от Турция в Австрия и да ги уреждаме по нашите улици", цитира канцлерът Себастиан Курц вестник „Кронен Цайтунг”. Курц вече въведе засилени полицейски патрули на места с особено напрежение.

Според него Австрия не иска да види у дома, особено във Виена, картините на насилие, които се случват днес в други страни.

Канцлерът възложи на вътрешното министерство на Австрия да установи подбудителите на безредиците. Предвижда се и провеждането на превантивна работа с представители на турски обществени организации.

Според външния министър Александър Шаленберг австрийската страна е възмутена от вълненията от последните дни и ги счита за неприемливи. Той подчерта, че турският посланик е отговорен за разрастването на безредиците.

Днес във Виена за четвърти ден кюрди демонстрираха срещу политиката на турското правителство. В града има подсилени полицейски части, в готовност за употреба са и водни оръдия.

На 24 юни антифашистки и леви организации излязоха в подкрепа на кюрдските демонстранти. Турски младежи хвърляха камъни и бутилки по време на шествието и след това нападнаха полицията с пиротехнически средства.

Виенската полиция обяви уличните бунтове между етническите групи за неприемливи и предупреди за решителни действия срещу "подривни действия и провокации от екстремистки групи". Представители на турската диаспора побързаха да се дистанцират от агресивните младежи./БГНЕС