Кунчев: Влизаме в сезона на грипа с микс от причинители

По моите наблюдения след всичко, което се случи не само с нас, но и целия свят покрай Ковид, има едно отрезвяване и връщане към здравия разум. Започва възстановяване към доверието към ваксините.


Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той представи актуални данни за имунизациите срещу грип, осигуряването на безплатни пневмококови ваксини за възрастни на и над 65 г. от 2024 г., както и представи данни за изпълнението на задължителния имунизационен календар, предаде репортер на БГНЕС.

Донякъде е показателно това, което се случва с програмата за профилактика на грипа и намаляване на заболеваемостта. Тази години бяха осигурени 308 000 дози ваксини. Към момента са направени около 270 000 или 88% от всички. Една от корекциите, които направихме беше да дадем възможност на тези, които искат да се имунизират и до февруари, заяви Кунчев.

Този сезон е много странен. Имаше две характерни неща. Едното е, че имаше забавяне със седмица-две, но то е преодоляно през последната седмица.

За 50-та седмица имаме точната цифра от миналата година по отношение на грипа. Закъснението е преодоляно и оттук нататък само ще расте заболеваемостта от грип.

“Някъде на 8,9,10 януари ще видим дали епидемията ще имаме реалните стойности и ще видим дали ще се осъществи нашето очакване епидемията да е в края на януари или първите една две седмици на февруари”, добави Кунчев.

“Втората характерна особеност е, че никога не сме влизали в сезона с такъв микс от причинители. Ковид не си е отишъл изцяло, но натиск върху системата няма”, каза той.

Той обясни, че се притеснява повече от развитието на морбили в Европа отколкото от коклюш. Кунчев отбеляза, че ваксинационното покритие за морбили у нас е 91,2%, а реимунизацията на 12 години е 87,2 %.

Директорът на дирекция "Опазване на общественото здраве, здравен контрол и права на пациентите" Илия Тасев коментира, че общо 11 социалнозначими заразни заболявания са включени в националния имунизационен календар. “За 2023г. имаше малък прозорец от време, в който имаше затруднение и беше забавена доставката на ваксината Хексацима, но това вече не е факт, т.е всички налични ваксини от националния имунизационен календар са осигурени за 2023г. и за първото тримесечие на 2024г. Обезпечеността с ваксини е налична и няма никаква пречка да влезем в новата година в нормален ритъм за имунизационния процес“, увери той.

Д-р Кремена Пармакова, началник отдел "Надзор на заразните болести" каза, че в Европа близо 2,8 млн. деца са без нито един прием на ваксини срещу морбили за последните пет години.

“Нашият фокус през следващата година ще е да повишим процента на имунизация на децата, защото за да имаме защита ние гоним висок процент имунизация и този процент е над 90%, дори над 95%”, каза тя и посочи, че целта им е това да обхване всички заболявания.

Пармакова, посочи, че министерството е стартирало нова дейност, а именно рубрика “На разговор за ваксините”. Тя уточни, че в края на месец ноември се е провел такъв разговор с лекари и специалисти като впоследствие са направили анкета с лекари. “Повечето от лекарите са в София, а по-малко от по-малките градове. Те казват, че според тях ваксинопрофилактиката на HPV e важна”, обяви тя. HPV ваксината се поставя за превенция от човешки папиломавирус.

На въпрос към лекарите в анкетата за това каква е причината за ниския обхват на имунизация, те са посочили, че родителите се притесняват от ваксината и смятат, че тя не е безопасна, но освен това родителите не знаят, че ваксината предпазва от рак на маточната шийка. “Повечето лекари искат да получават допълнителна информация за тази ваксина и за профилактиката като цяло”, каза още Пармакова. /БГНЕС