Кунчев, Мутафчийски, Кантарджиев: Хората трябва да се ваксинират

„Ситуацията с ковид не е приключила. Хората трябва да бъдат още по-бдителни. Отговорността трябва да е индивидуална за всеки. Трябва да се използват маски в транспорта и лечебните заведения“. Това заяви проф. д-р Венцислав Мутафчийски пред БГНЕС.

Проф. Мутафчийски бе награден заедно с държавния главен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев и проф. Тодор Катранджиев, консултант по ваксинационния процес към Столична община заради приноса, който имат за справяне с пандемията. Церемонията се проведе в тържествената зала на Военния клуб.

Пандемията продължава и мерките трябва да се спазват, както и е добре процесите на ваксинация да продължат. България има 170 000 активни случая, което не е бройка за подценяване, заяви проф. Кантарджиев.

„Имаме един апел към обществото, разумно да се спазва всичко. Болните да си стоят вкъщи. Не бива с лека ръка да падат маските, остава си миенето на ръцете и носенето на маски, където има много хора“, каза още проф. Кантарджиев.

Четвъртата бустерната доза не е необходима за хора, които пътуват и не са в рисковата група. Ваксинацията не трябва да спира, защото тя още не е достигнала средните за Европа нива, посочи от своя страна доц. д-р Ангел Кунчев.

„Хората трябва да се ваксинират. Трябва да вдигаме нивото на имунизация, защото то е неприемливо ниско. Краят на епидемиологичната обстановка не е край на пандемията“, каза Кунчев.

„Здравната система се справи. Лекарите и сестрите показаха завидно умение, за да се справят с най-тежките ситуации. Нашите колеги са на поста си“, добави и проф. Мутафчийски.

„Ние тримата не сме от хората, които ще тръгнат да критикуват, защото носим достойнство“, заяви Кантарджиев.

„В началото на пандемията, когато тримата бяхме почти денонощно заедно, ние изповядвахме една и съща философия, която беше коренно различна, но ако някой се е поинтересувал да види, каква е била смъртността, общата смъртност е спаднала с 5-10%. После ситуацията беше съвсем друга. Бяхме принудени да използваме старомодни методи“, заяви проф. Мутафчийски.

„Зеленият сертификат осигуряваше безопасна среда. Той беше въведен като мярка в целия цивилизован свят“, допълни доц. д-р Кунчев.

„Вирусът мутира, налагат се негови варианти, които по-лесно заразяват, но минават по-леко. Той мина безболезнено през по-голямата част от обществото, хората с бустерна доза дори не разбраха, че го карат. Тежко беше за неваксинираните. На 5-10 години изниква нова мутация. Модерните общества трябва да са готови като развиват наука и да знаят, че трябва да се слушат експертите“, каза още проф. Кантарджиев. /БГНЕС