Кукерски групи от пернишкия регион откриха Международния фестивал „Сурва“

Юбилейното тридесето издание на Международния фестивал на Маскарадните игри „Сурва“ беше открито от кукерски групи от пернишкия регион, предаде репортер на БГНЕС.

Официалното откриване на най-големия маскараден фестивал в Европа започна в 18 ч. на площад „Кракра“ в Перник и ще продължи до 28 януари, като в него участие ще вземат над 10 хил. сурвакари, кукери, бабугери, джамалари, както 17 чуждестранни групи.

Жителите и гостите на града тази вечер се насладиха на маскарадните групи от Перник и региона, които огласиха площада със звънците си.

Пламен Ганов е сред участниците във фестивала „Сурва“. „Честит празник на всички, които празнуват в центъра, в столицата на този празник – Перник. Ние с прекрасната Фризи – Фризи се казва конят, сме от кв. „Църква“ в Перник“, каза той пред БГНЕС. Ганов обясни, че празникът Сурва включва различни ритуали, като в Перник се прави сватба

Той подчерта, че във фестивала ще вземат участие групи от много държави. „Международен фестивал е това и ни поканиха да открием“, добави Ганов. Той призова хората да са добри, да спазват всички традиции, да не ги забравят, защото това е българщината и богатството на България.

Юлиан е от град Батановци, който се намира в община Перник, и също присъства на откриването на „Сурва“. Пред БГНЕС той обясни, че характерни за този регион са кожите, които носят, големите звънци и страшните маски.

Георги Славов също е от Батановци и посочи, че характерни за региона са звънците, кожухът, маските, мечката, мечкаря. „Правят се и ритуали – сватба. Булката как се взима, младоженецът се бори с мечката, булката дали ще го приеме. Цигани, мечка, мечкар, звънчаре – това е сватба“, обясни още той.

Официалното откриването на Международния фестивал „Сурва“ в Перник завърши с богата празнична заря и концертна програма на фолклорни групи от Сърбия и Гърция – „Приятели без граници“. /БГНЕС