Крум Зарков: Прокуратурата да гони престъпниците, там да се съсредоточи

Разделението на властите е постановено с българската конституция. Администрацията чрез изпълнителната власт контролира някои неща, а прокуратурата трябва да гони престъпници и да отменя актове, когато те не са законосъобразни. Това са нейните права според Конституцията, не според мен, така че е добре тя да се съсредоточи там, където трябва.

Това заяви служебният правосъден министър Крум Зарков преди заседанието на Пленума на Висшия съдебен съвет, предаде репортер на БГНЕС.

Преди дни служебното правителство сезира Конституционния съд за правомощията на главния прокурор с искане за отмяна на правомощия, регламентирани в Закона за съдебната власт.

Зарков уточни, че има парламент, както и десетки други органи, които да сигнализират, когато администрацията не си върши работата.

"Тежко на тази страна, в която прокуратурата е единственият орган, който може да си свърши работата по контрол и регулация, защото имаме например КЕВР, ЦИК, Комисия за финансов надзор и ако считаме, че прокуратурата може да прави всичко, то тогава за какво са ни те, за какво ни е и парламентът”, попита Зарков и продължи: „Сега бъдещият такъв (НС – бел. ред.) трябва да се заеме с конституционните си задължения далеч по-прецизно, за да може да се произвеждат ефективни решения", подчерта още Крум Зарков.

Гешев: Няма държава, прокуратурата е една от малкото стабилни институции

Той отбеляза, че последните три парламента трудно са събирали обикновено мнозинство затова и не са излъчили хора за ВСС.

"Това беше грешка и призовавам новите депутати да не я допускат", допълни още Зарков. /БГНЕС