Кризата в Украйна разкрива истинското лице на Александър Вучич

Едуард Джоузеф, преподавател в университета "Джонс Хопкинс" във Вашингтон, заяви, че кризата в Украйна не устройва президента на Сърбия Александър Вучич, който се опитва да балансира между Изтока и Запада.

„Такава криза не устройва президента Вучич, който се опитва да осъществи това, което той нарича баланс между Изтока и Запада. Това всъщност е фалшив баланс и съхранение на проруския и прокитайския подход“, каза Джоузеф пред „Гласът на Америка“.

Той смята, че изводите, които Вучич представи след заседанието на Съвета за национална сигурност на Сърбия, представляват опит за продължаване на подобна политика.

Той посочи, че това са много незначителни и малки отстъпки спрямо реалните принципи на международното право и териториалната цялост.

Професорът оцени, че въпреки подобна политика, Сърбия не е изправена пред последствията, но предстои да видим какво ще се случи сега, когато не е съгласувала с Европейския съюз въпроса за санкциите срещу Русия.

"Техните отношения са много ясни и няма да доведат до никакви последствия. И ние трябва не само да се съсредоточим върху официалното заявление на Сърбия, но трябва да обърнем внимание и на репортажите на проправителствените медии. Това, което се внушава на сръбските граждани, е напълно срамно. Това е дезинформация. Такъв е примерът със загаглавието в таблоида „Информер“ във вторник, че Украйна е нападнала Русия. Всичко това са очевидни лъжи и пропаганда от името на Русия“, добави той.

Професорът посочи, че това всъщност е продължение на фарса за провеждане на необходимите реформи за присъединяване към ЕС и предполагаемия баланс между Изтока и Запада.

„Според мен, въпросът е, че Вучич седи на един стол, а си дава вид, че седи на два. Той също се опитва да приложи политиката си във всички области. Неговата политика се състои в срутване на демокрацията в Сърбия, въвеждане на автокрация под защита на Унгария, която е член на Европейския съюз, водещите нелиберални сили в ЕС“, добави Едуард Джоузеф. / БГНЕС