Кризата на границите на ЕС е неочакван успех за Путин

Не беше ли Владимир Путин мозъкът на създаването на капана, в който попаднаха Полша, Литва и съответно Европейският съюз?

Варшава, подобно на много наблюдатели от ЕС, обвини Русия, основният поддръжник на Беларус, че е „спонсор“ на миграционна вълна, организирана и насочена от Минск от миналото лято към границите на Европейския съюз.

Предвид трудните отношения между ръководителя на Кремъл и неговия неудобен беларуски съюзник Александър Лукашенко, който е фокусиран върху „суверенитета“ на страната, но е силно зависим от икономическата подкрепа на Русия, е необходимо да анализираме началото на кризата в детайли. Едно е сигурно: руският президент изглежда е решен да играе своята игра и да използва тези събития за интересите на страната си. Това се вписва в международния контекст, доминиран от конфронтация с ЕС и газови сделки, както и нов пик на напрежението с Украйна.

От самото начало руският лидер е в центъра на играта, което очевидно изобщо не го разстройва. Ангела Меркел се обади на Путин два пъти в рамките на два дни, за да разговаря с него и лидерите на други европейски страни, включително Франция, как да се разреши кризата.

„Може ли Лукашенко да организира тази криза без помощта на Москва? Не знам“, казва Алексей Макаркин, заместник-директор на Руския център за политически технологии. „Западът вярва, че Лукашенко е изцяло контролиран от Русия, но това не е така. От друга страна, ние ясно виждаме, че европейските лидери призовават Москва да спре беларуския президент “, отбелязва експертът. /БГНЕС

------

Ален Барлюз, „Фигаро“.