Критики към италиански спортен ежедневник за расистко заглавие

Снимка на Крис Смолинг и Ромелу Лукаку със заглавие "Черен петък" разбуни духовете в Италия.

Италианският спортен вестник Кориере дело Спорт стана обект на сериозни критики, след като публикува расистка заглавна страница в последния си брой. Вестникът прави преглед на предстоящото в петък дерби в Серия А между Интер и Рома, като се фокусира двама футболисти на тима - нападателя на "нерадзурите" Ромелу Лукаку и защитника на "вълците" Крис Смолинг. Скандалният елемент идва от решението за заглавие под снимката на двамата футболисти - "Черен петък", правейки препратка към наскоро преминалият световен ден на намаленията.

Самата статия отправя комплименти към двамата футболисти, като отбелязва, че те са "заели силни позиции срещу расизма по стадионите и са сред символите на двата клуба", но изборът на заглавие единодушно бе определено като крайно неподходящо. "Нито един човек на света не би си помислил да сложи такова заглавие", написаха от Рома в Туитър, а главният мениджър по стратегията на клуба Пол Роджърс заяви, че заглавието е "ужасно". "Идеята на вестника всъщност е положителна, но това заглавие тотално засенчва антирасисткото послание на статията", коментира Роджърс.

"Напълно недопустимо е да виждаме подобни небрежни прояви на расизъм", заявиха от Милан, а от Интер коментираха, че "винаги ще бъдат против всякакви форми на дискриминация". От Кориере дело Спорт обаче останах непреклонни, че няма нищо расистко в решението им. "Целта е да възхвалим гордостта от нашите различия. Бели, жълти, черни - да се отрича разликата е типична макроскопична бариера пред борбата с расизма. Това е едно невинно заглавие превърнато в отрова от тези, които имат отрова в себе си", заявиха от вестника.

Това е поредният расистки скандал в италианския футбол в последните месеци, като жертви на предишните, както от фенове, така и от медии, бяха футболисти като Лукаку и Марио Балотели. /БГНЕС