Кристиано Камизани: България има душа, в Италия вече е опасно и несигурно

България е страна, в която има душа. Това е причината един италианец, стъпил за първи път на българска земя преди 25 години, да я почувства свой дом и да изгради бизнес и семейство тук.

В интервю за агенция БГНЕС Кристиано Камизани разказа за пътя си от родния му град Бреша до София, за причините да напусне родината си и за посоката на Италия след изборите и победата на крайната десница.

Кристиано Камизани идва за първи път в България през 1997 година. През следващите 15 години периодично посещава страната ни, тъй като бизнесът го задържа в родината му. Но България остава в сърцето му и той решава да започне да гради своя живот тук, където създава семейство и свой собствен бизнес - консултантска компания за желаещи да инвестират в България италианци.

„Започнах да се занимавам с това, защото исках да направя нещо за България, тъй като много я обичам“, споделя Кристиано Камизани. „Искам италианците да се запознаят добре с тази страна, защото разбрах, че никой в чужбина не познава България добре. Когато казвам, че ще пътувам за България, получавам въпрос: В Букурещ хубаво ли е? Те дори не знаят, че Букурещ не е в България. Познават ЦСКА и Левски, познават Стоичков, и това е“.

За него България е страхотна държава, с много хубави история и култура, както и с невероятна природа. Но това, което го „влюбва“ в тази страна, са хората. Обича да ходи на село или в планината, където бере гъби. Обича и купоните с приятели. Като бивш ресторантьор и готвач, той вече готви и български ястия - чеверме, кавърма, чушки бюрек, а в момента учи и как се готви шкембе-чорба.

По думите му, всеки италианец, който дойде в България се влюбва и в българските песни.

„Една българска роза“ е любимата песен на италианците в България“, казва той.

Смята, че Италия също е страхотна страна, страна с въображение, но за „ваканция на хора с пари“. Италия не е място, където може да се прави бизнес.

„Бюрокрацията е невероятна, данъците са ужасни, всичко е против бизнеса“, обяснява Кристиано. „Законите са против бизнеса, манталитетът на хората е против бизнеса. Много е трудно да откриеш хора, които да говорят друг език, освен италиански“.

Той вижда в България една много сигурна страна. По думите му след 22:00 ч. вечерта италианските гари и метро се превръщат в много опасно място. А полицията не може да направи нищо, защото италианските закони не защитават действията ѝ по никакъв начин. Нивото на обучение също е на много по-високо ниво, отколкото италианското, смята той.

„Хората търсят душа. Тук, в България, има душа. В Италия вече няма такава“, казва със съжаление Кристиано Камизани.

В Италия хората се превърнали в работохолици, смята италианецът. Те все повече забравят за семейство, приятели, деца, и се съсредоточават върху работата. Това е голямата разлика с хората в България, за които все още забавлението с близки хора остава много важно.

Камизани сподели и своето виждане за проведените наскоро избори в Италия, където, по думите му, Джорджия Мелони е била фаворит на италианците от доста време и в нейно лице те виждат сигурността, от която имат нужда.

„Политиката е най-трудното нещо в света. Никой в нея не е безгрешен, всеки в даден момент прави грешки. И винаги има някой, от когото си наблюдаван - и в България, и в Италия е така“, казва италианецът. „Например за Италия това са САЩ. През годините те са ѝ помагали много. Но сега искат от нея обратното. И ние трябва да го направим. Защото сме свободни благодарение и на САЩ, богати сме, но отново с тяхна подкрепа. Затова не можем да кажем "не" на тяхното искане“.

Италия в момента се бори за нещо много по-голямо от понижаването на цената на тока, твърди Камизани. Това е борбата за демокрация, за свобода.

„Не можем просто да оставим Украйна да се предаде на Путин, само защото ще имаме по-евтин ток или осигурена газ. Така ще изгубим своята демокрация“, заключава той.

Политикът, на когото Кристиано Камизани се възхищава, е Марио Драги. Но според него той има един недостатък - говори истината.

„Това не се прави в политиката. Хората не искат истината“, подчерта той.

В едно нещо италианците превъзхождат българите, смята Кристиано - в оптимизма. Според него българите са големи песимисти, виждат всичко в тъмни краски и са свикнали да се оплакват от всичко.

„Как може да се живее така?“, пита Камизани. „Аз се опитвам да виждам във всичко нещо хубаво“.

„Наричам вече България „своя държава“, казва в края на интервюто Кристиано Камизани. „Където и да си, важно е какъв си отвътре. Аз вътрешно съм настроен да опознавам хората, да обичам всички, да опознавам всички хубави неща във всичко. Когато си такъв, ще намериш своя път навсякъде“, уверява италианецът, открил своя пристан в България. /БГНЕС