Красиви носии на фестивала „Българска палитра“

Вторият регионален фестивал на народната носия “Българска палитра“ радва жителите и посетителите на район “Връбница” с богата фолклорна програма, вкусни ястия и много изненади, предаде репортер на БГНЕС.


„Фестивалът е второ издание. Преди четири години го започнахме, за съжаление пандемията го прекъсна, но сега отново го възобновяваме”, заяви пред БГНЕС кметът на район „Връбница“ Младен Младенов.


Подготвени са много и различни атрактивни инициативи. “Има инициативи, които са за рисуване за децата, фолклорни танци, раздумка с читалището”, каза Младенов и уточни, че на място посетителите могат да опитат “мекиците на баба, които са супер вкусни, чорбаджийски боб, който се готви на място и др.“, добави Младенов.


„Идеята на фестивала е да покажем красивите български носии и да съберем на едно място настоящето, миналото и бъдещето“, обясни той.


Кметът на район „Връбница“ каза, че имат различни фолклорни състави и покани гражданите да дойдат на фестивала. „Тук е весело, да заповядат, ще пробват най-различни неща, ще потанцуват и ще попеят“, каза още Младенов.

Стефани, Александрина и Иванина са участнички във фестивала. Те обясниха, че се включват в него за поредна година. Те определиха фестивала като „уникален“, „много добър“ и уточниха, че цялата програма е направена до най-малкия детайл.

Ще се проведе и фолклорно дефиле - шествие. То ще продължи по бул. „Д. Лихачов“ до мястото на фестивала – площада пред НЧ „Просвета – 1928“. Освен това ученици от 140 СУ „Иван Богоров“, с разширено изучаване на народни танци, ще представят фолклорно дефиле – ревю на мъжки и женски народни носии от всички фолклорни области на България. Фестивалът ще завърши с концерт на народната певица Светла Дукатева и всеобщо празнично и хороводно веселие „Хайде, на хорото“. /БГНЕС