Красимир Вълчев: Недостигът на детски градини ще бъде преодолян

Недостигът на детски градини ще бъде преодолян, увери министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в парламента, по време на дебатите по промените в Закона за училищното и предучилищното образование, предаде репортер на БГНЕС.

Депутатите разшириха обхвата на предучилищното образование и го направиха задължително и за 4-годишните деца.

Лишаването от образователна среда в този период за такива деца е фатално за последващото им образователно развитие. Тези деца влизат с дефицити в 1 клас и отпаднат от системата в 5-7 клас, а от там стават непригодни за пазара на труда, каза просветният министър от трибуната на парламента.

Той цитира данни, според които 92% от началните учители казват, че имат голяма разлика между ходилите на детска градина и тези, които не са.

Принципна задължителност има във всяка една образователна система и той е необходим, за да гарантира правото на децата, подчерта още просветният министър. Според него само с принцип на задължителност може да се пристигнат резултати и да се спре неграмотността.

По думите на Вълчев с разширяването на обхвата на предучилищното образование най-голям проблем ще има в София заради недостиг на места в градините, но изрази надежда, че той ще бъде преодолян със строителството на нови.

Народните представитли решиха още, че при епидемия обучението ще е онлайн, за да не губят учениците от материала. /БГНЕС