Кралица Елизабет II ще приеме Джо Байдън през лятото

Английската кралица Елизабет II ще започне „офанзива на очарованието след Брекзит“, според „Сънди Таймс“, започвайки с прием на американския президент Джо Байдън и няколко други световни лидери.

Той ще бъде в Бъкингамския дворец, преди срещата на лидерите на Г-7 в Корнуол през юни тази година. Демонстрация на "меката сила", в която ще присъстват принцът на Уелс Чарлз, херцогинята на Корнуол Камила и херцозите на Кеймбридж Уилям и Кейт Мидълтън, в събитие, планирано заедно от агенти на правителството и короната за установяване на „специална връзка“, която обединява САЩ с Великобритания, пише „Венити Феър“. На 94 години кралицата е имала срещи с всички президенти на САЩ от началото на нейното управление, през 1952 г., с изключение на Линдън Б. Джонсън. Частната среща между кралицата и президента е предназначена да бъде първото й значително дипломатическо усилие след завръщането й в Лондон от Уиндзор, където пребивава по време на пандемията. Кореспондентът на „Роял сънди таймс“ Роя Никха казва, че кралицата, която отсъства от Бъкингам от март, планира да се "върне на работа" с „Trooping the Color“. Военният парад, който се провежда на 12 юни, отбелязва 95-ия рожден ден на кралицата, два дни след като Филип Единбургски навършва 100 години и трябва да бъде първото публично събиране на кралското семейство след „Мегзит“.

Вестникът отбелязва, че атмосферата е предназначена да бъде почти противоположна на първата при посещението на Доналд Тръмп в Великобритания през юли 2018 г., когато принцовете Чарлз и Уилям не се появиха, оставяйки кралицата да се срещне сама с Тръмп на фона на протестни демонстрации в столицата, оглавени от гигантски балон с карикатура на Тръмп като бебе по памперси. По същия начин сър Линдзи Хойл, председателят на парламента, покани писмено Байдън да посети Камарата на общините, предложение, което неговият предшественик не получи. Бившият говорител Джон Берков наложи вето на идеята Тръмп да говори в парламента.

Смята се, че принц Чарлз вече е писал на Байдън, за да го поздрави за встъпването му в длъжност, според източници на двореца. Принцът на Уелс, пламенен екоактивист, трябва да бъде доволен, че някои от първите изпълнителни заповеди на Байдън като президент включват въпроса за изменението на климата, като преобръща няколко политики на Тръмп. Кралицата също щеше да изпрати лично съобщение до новия президент часове преди встъпването му в длъжност, на 20 януари. „Сънди Таймс“ цитира високопоставен кралски източник: "Министерството на външните работи иска да има значително присъствие на кралските особи преди срещите на Г-7 и всички съответни членове на кралското семейство ще се погрижат това да е така". /БГНЕС