Кралев: Искаме оставката на Боби Михайлов

Преустановяваме всякакви отношения с Български футболен съюз (БФС) до подаване на оставка на председателя Борислав Михайлов, съобщи министърът на спорта Красен Кралев след разговор с премиера, предаде репортер на БГНЕС.

Преустановяваме всякакви отношения с БФС включително финансови, уточни Кралев.

Искаме оставката заради цялото състояние на футбола. Държавата не може да толерира повече подобно поведение, подчерта още Кралев.

Решението на правителството е в резултат на позорната загуба на България от Англия с 0:6 в понеделник на стадион “Васил Левски” и поведението на публиката.

Премиерът Бойко Борисов призова Михайлов да си подаде оставката незабавно. „Призовавам Борислав Михайлов незабавно да си подаде оставката като президент на Българския футболен съюз! След вчерашната позорна загуба на българския национален отбор и предвид лошите резултати на футбола ни, разпоредих на министър Красен Кралев държавата да прекрати всякакви отношения с БФС, включително и финансови, до оттеглянето на Борислав Михайлов от поста. Категорично осъждам и поведението на част от присъстващите на стадиона, подчертава Борисов. Недопустимо е България, която е една от най-толерантните държави в света и хора от различни етноси, и религии живеят в мир, да се свързва с расизъм и ксенофобия, допълва още Борисов. ...................................

Националният отбор на България в понеделник записа най-тежката домакинска загуба в цялата ни футболна история, а двубоят на два пъти бе прекъсван заради расистки прояви по трибуните. Това бе и 12-ти пореден мач без победа за възпитаниците на Красимир Балъков. В заключителните петнайсет минути на първото полувреме двубоят на два пъти бе прекъсван от главния рефер от Хърватия Иван Бабек заради расистки прояви от трибуните спрямо английските играчи. В крайна сметка не се стигна до трети такъв случай, което щеше да означава прекратяване на мача и служебна загуба на България. 24-годишният Рахийм Стърлинг се разписа два пъти в срещата, два гола вкара и Рос Баркли, а по един добавиха Маркъс Рашфорд и Хари Кейн. Президентът на Английската футболна асоциация Грег Кларк заяви, че това е била една от най-разочароващите нощи, които е виждал някога. Кларк допълни, че от ФА ще сътрудничат на УЕФА и се надяват да бъдат взети адекватни мерки, за да не се повтарят подобни инциденти. Расистките обиди са основна тема в днешните издания на водещите британски медии. Сред заглавията са: „Отвратително“, „Срам“, "Англия отговори на расизма с шест безответни гола", "Англия – 6, Расизмът - 0" и други. „Мирър“ пък настоява България да бъде изхвърлена от квалификациите, а УЕФА да предприеме спешни действия. /БГНЕС

Категории: