Крал Чарлз III назначи Сунак за министър-председател на Великобритания

Крал Чарлз III назначи Сунак за министър-председател на Великобритания. Той е третият в рамките на два месеца. Новият премиер е натоварен със задачата да се справи с растящата икономическа криза, вътрешнопартийни сблъсъци и дълбоко разделено общество.

Сунак ще трябва да намери начини за големи съкращения на разходите, за да ограничи дупката в публичните финанси на страната. Недостатъчните средства се оценяват на 40 млрд. паунда, които се дължат на забавения икономически растеж, по-високите разходи по заемите и шестмесечната програма за подпомагане на енергийните сметки на гражданите.

Предвид огромния спад на одобрението на Консервативната партия, Сунак ще бъде изправен пред призиви за провеждане на предсрочни избори.

Икономисти и инвеститори заявиха, че назначаването на Сунак ще успокои пазарите, но предупреждават, че той има малко лесни възможности, когато милиони хора се борят с кризата на разходите за живот.

"При положение, че рецесията през 2023 г. вече е все по-вероятна, а следващите парламентарни избори са само след две години, Риши Сунак може да очаква предизвикателен премиерски мандат", заяви пред Ройтерс Ейко Зиверт от рейтинговата агенция „Скоуп“.

Сунак предупреди колегите си, че са изправени пред "екзистенциална криза", ако не се преборят с рязко покачващата се инфлация и рекордните сметки за енергия.

"В момента се нуждаем от стабилност и единство и аз ще направя така, че да бъде мой основен приоритет да обединя нашата партия и нашата страна", каза той в понеделник.

Избран за първи път в парламента през 2015 г., днес Риши Сунак стана най-младият министър-председател на Великобритания от повече от 200 години насам.

Той ще бъде и първият цветнокож, който ще стане министър-председател на Обединеното кралство. 38-годишният Рави Кумар, член на Консервативната партия, работещ във финансова компания в централния английски град Нотингам, определи назначението като "преломен момент". /БГНЕС