Крал Чарлз III навършва 74

Днес крал Чарлз III навърши 74 години, като в британската столица прозвучаха тържествени оръжейни салюти по случай първия му рожден ден като монарх.

Бившият принц на Уелс се хвърли в новата си роля след смъртта на майка си, кралица Елизабет II, на 8 септември.

Рожденият му ден се пада ден след Неделята на възпоменанието, когато за първи път като монарх той отдаде мрачна почит на загиналите във войните британски войници на лондонския Кенотаф.

Войници с ливреи изстреляха салюти в лондонските паркове и от Лондонската кула на брега на Темза. Военен оркестър изсвири "Честит рожден ден" по време на ежедневната церемония по смяна на караула пред Бъкингамския дворец.

Чарлз не е планирал публични изяви за рождения си ден. Но той беше заснет на нова снимка, облечен в сако от туид и велурени панталони, позирайки до древен дъб, за да отбележи назначаването си за рейнджър на Големия парк в Уиндзор, западно от Лондон. Преди това длъжността беше заемана от баща му, принц Филип, който почина през 2021 г.

През май следващата година Чарлз, който е роден на 14 ноември 1948 г., ще стане най-възрастният британски монарх, коронясван някога. Той стана престолонаследник едва на тригодишна възраст и прекара по-голямата част от живота си в очакване да наследи майка си. Откакто това стана през септември, той се потопи в новата си роля, въпреки че остана верен на думата си, че няма да се "меси" в политиката като крал. Въпреки че е откровен защитник на екологичните каузи, той не отиде на срещата на върха на ООН COP27 по въпросите на изменението на климата, следвайки съветите на правителството. Той се срещна с редица чуждестранни високопоставени лица, включително посланици и държавни глави, както и направи публични изяви в цялата страна. Миналата седмица той прие нигерийския президент Мухамаду Бухари и йорданския крал Абдула II, срещна се с бежанци от Украйна и Афганистан и посети Северна Ирландия.

По време на рекордно дългото си 70-годишно управление кралица Елизабет II е видяла 15 британски министър-председатели да се сменят.

При Чарлз вече има двама - Лиз Тръс, чийто краткотраен мандат завърши с бурни скандали заради плановете ѝ за данъчно облагане, и Риши Сунак, който беше победен от Тръс по време на надпревара за лидер на партията, но в крайна сметка я замени.

Миналата седмица на краля му се наложи да избягва яйца, хвърлени от студент, противник на монархията, по време на разходка в Йорк, Северна Англия.

И все пак първите месеци от живота му бяха приети сравнително добре. Проучване на Ipsos от края на октомври показа, че рейтингът на одобрение на Чарлз се е повишил с 11% от март насам до 54%, като той изостава от най-големия си син Уилям, снаха си Катрин и единствената си сестра Ан.

"Двата месеца минаха изключително добре", заяви пред АФП кралският коментатор Ричард Фицуилямс, като похвали енергията на Чарлз и "начина, по който се справи със събитията след смъртта на майка си".

„В момент на политически сътресения кралските особи са "символ на национално единство, какъвто при политиците, честно казано, липсва", добави Фицуилямс.

Предстоят обаче препятствия, най-вече съдържанието на мемоарната книга с изповеди "Spare", написана от отчуждения по-малък син на Чарлз - принц Хари, която трябва да излезе през януари 2023 г.

Този месец излезе петата серия на драмата на кралска тематика "Короната", която обхваща най-скандалните години от разпадането на брака на Чарлз с първата му съпруга Даяна. Измислената драма на Netflix пресъздава обстоятелствата зад бомбастичното интервю на Даяна за BBC от 1995 г., в което тя повдига капака на прелюбопитната връзка на Чарлз с Камила Паркър Боулс. В интервюто Даяна също така признава, че е изневерявала, и изразява съмнения относно годността на Чарлз да бъде крал. "Короната" обхваща и публикацията в таблоидния вестник на стенограма от интимен телефонен разговор между Чарлз и Камила, която също накърнява репутацията му по онова време. /БГНЕС