Край на извънредната обстановка

Правителството няма да удължава след 31 март срока на въведената в страната извънредна епидемична обстановка, а с настъпването на 1 април падат въведените ограничителни мерки заради COVID-19, предава репортер на БГНЕС.

С отпадането на извънредната епидемична обстановка от 1 април отпада изискването за задължително носене на защитна маска за лице на обществени места, спазването на физическа дистанция, ограниченията в броя на лицата, които могат да посещават едновременно обекти на закрито, ограниченията при посещение на присъствено обучение, забраната за свиждания в болниците и заведенията за социални услуги. От същата дата спират работа COVID-зоните.

След отпадане на извънредната епидемична обстановка силно препоръчително ще бъде носенето на защитна маска за лице в градския транспорт, лечебните заведения, както и когато има струпване на много хора на открито. Препоръчително ще бъде и спазването на физическа дистанция.

За срок до три месеца след отмяна на епидемичната обстановка остава възможността НЗОК да заплаща на изпълнителите на медицинска и дентална помощ средства за работа при неблагорпиятни условия, както и продължава действието на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

От 1 април до 15 май всички лица, независимо от държавата, от която пристигат, се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация, за преболедуване или за проведено изследване или на равностоен или аналогичен документ, съдържащ същите данни.

Лицата, които не представят поне един от посочените документи, се допускат на територията на страната и се поставят под 10-дневна карантина. Карантината може да бъде преустановена, ако лицето си направи PCR или бърз антигенен тест не по-рано от 72 часа от пристигането си в страната. В случай на отрицателен резултат, карантината на лицето се счита за преустановена от деня на регистрирането на резултата в Националната информационна система за борба с COVID-19.

Няма да има промяна по отношение на ваксинацията. Информационната кампания за ползите от ваксините и ваксинацията „+ мен” на МЗ продължава.

Учениците, които по здравословни или други уважителни причини не могат да са присъствено на училище след края на извънредната епидемична обстановка, имат право да се обучават онлайн още до 30 учебни дни. За целта те трябва да подадат заявление до директора, придружено с медицински или друг документ, който аргументира отсъствията. Здравословните причини, поради които не може да се ходи на училище, трябва да са свързани със здравето на самия ученик.

Хронология на COVID-пандемията в България от март 2020 година до март 2022 година:

Вече 2 години живеем в условията на безпрецедентна пандемия, която не се е случвала от времето на Испанския грип.

Към 30 март 2022 г. у нас са потвърдени общо 1 136 604 случая на коронавируса, от които 187 031 - активни. Излекуваните лица са 913 075.

Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, са общо 4 348 404.

36 498 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19.

8 март 2020: Първи два регистрирани случаи на коронавирус в Плевен и Габрово.

11 март 2020: Умира първата жертва на пандемията у нас. 66-годишна жена от Лом.

13 март 2020: Правителството налага мерки против пандемията – извънредно положение. Затворени са всички туристически дестинации, барове, заведения, спрени са публичните мероприятия, парковете също са затворени. Остават да работят само аптеките, хранителните магазини и банките. Хората са призовани да стоят вкъщи, за да не разпространяват пандемията. Първоначално извънредното положение е планирано да продължи до 13 април, но всички знаем, че се проточва повече.

17 март 2020: Избухва огнище на зараза в град Банско. 81 души за един ден. Градчето е блокирано от здравните власти, като влизането и излизането е забранено или става само след щателна проверка на пропускателен пункт. Това е първият карантиниран град в страната. Следва поставяне на пунктове на входовете и изходите на градовете.

2 май 2020: Първи смъртен случай на медицинско лице от пандемията. 43-годишна лекарка от Сливен умира след заразяване с коронавирус.

6 май 2020: Граничните пунктове около областните центрове са вдигнати, а пътуването е облекчено.

9 май 2020: Търговище е последната област, която регистрира заразени жители. Така вирусът е разпространен в цялата територия на страната.

14 май 2020: Извънредното положение е премахнато, но се приема извънредна епидемиологична обстановка.

Октомври 2020: Започва втората COVID-вълна. Бройката на заразените нараства главоломно в следващите няколко месеца.

Декември 2020: Първите ваксини Астра Зенека пристигат в страната, докарани в микробус за кренвирши.

Март 2021: Започва третата COVID-вълна, но в България вече се извършва доставка на първите ваксини. Първоначално те се раздават само на хора, работещи на първа линия, както и на застрашени групи.

Август 2021: Новият вариант „Делта” вече отговаря за 99% от новозаразените.

Октомври 2021: Влиза в сила „зелен COVID сертификат”.

Ноември 2021: „Делта” вариантът мутира и става по-заразен.

Декември 2021: В България пробива вариантът „Омикрон”. Правителството взема решение да започне тестване на учениците, които ходят присъствено на училище.

Януари 2022: Лицата с потвърден COVID-19 подлежат на задължителна изолация за период от 10 дни, считано от датата на потвърдителното лабораторно изследване. Всички близки контактни на доказан случай на коронавирусна инфекция подлежат на 7-дневна карантина, считано от датата на последния им контакт с потвърдения случай.

Януари 2022: Огромен антиваксърски протест, организиран от политическа формация, стига се до сблъсъци с полицията.

Март 2022: Отпадна изискването за изследване с щадящи тестове в училищата в страната.

Март 2022: СЗО предупреди, че COVID-19 със сигурност няма да бъде последната пандемия, а вероятността от ново заболяване и мащабът на загубите зависят от това как хората ще научат уроците от настоящата пандемия. /БГНЕС