Ковачевски: Конституционните промени ще се извършват след широк обществен консенсус

Промените в конституцията ще се извършват чрез обществени обсъждания с включване на всички заинтересовани страни, след постигане на широк обществен консенсус. Това заяви днес премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски, който уточни, че не е предвидено провеждане на лидерска среща.

Дебатът за промените в конституцията, според него, трябва да започне на експертно ниво, защото първо трябва да се напишат промените в конституцията, за да видят гражданите и всички останали как изглеждат.

„Това ще бъде направено от експерти от Министерство на правосъдието, университетски преподаватели, а вероятно и представители на политически партии. Относно включването на всички политически партии, естествено, че те ще бъдат включени в самия процес, тъй като конституционните промени предвиждат участието на всички в парламента и ще премине през няколко етапа“, уточни Ковачевски.

БГНЕС припомня, че за започването на преговори на РС Македония за членство в ЕС е необходимо българите там да бъдат вписани изрично в конституцията на страната. Невъзможността за приемане на конституционните промени означава спиране на процеса на преговори с ЕС, припомни преди дни и министърът на външните работи Буяр Османи. Той подчерта, че независимо кое правителство ще бъде на власт, ще трябва да осъществи тези конституционни промени. /БГНЕС

Скопие / РС Македония