Ковачевски: Конституционните промени са условие за отваряне на преговорните глави

За да започнат преговорите по глави, трябват промени в конституцията, в които ще бъдат включени части от други народи. Това заяви премиерът на РСМ Димитър Ковачевски снощи, допълвайки, че това ще бъдат народи, които живеят в страната и които не са включени в преамбюла.

„В момента става дума за българите, хърватите, черногорците, но и част от израелския народ вече изрази такова желание, египтяните вече подадоха официално искане. Ние сме мултикултурно, мултиконфесионално общество и сме доказани като такива в Европа, на практика ние представляваме общество, което е Европа в умалена степен, защото Европа е общност на многообразието, и мисля, че не би трябвало да има проблем с тези конституционни промени“ , каза Ковачевски в "Тема на деня" по телевизия Сител.

Той подчерта, че страната вече е започнала преговорите с ЕС, вече е публикуван календарът на процеса на скрининг, на 14 септември екипите ще бъдат в Брюксел, където официално ще се проведе първата среща.

„Скринингът е разделен на две фази, обяснителен скрининг и двустранен скрининг. За разяснителния скрининг вече сме предприели определени стъпки, но в частта на двустранния скрининг, който е много по-сложна операция, в която на практика се представя нашето законодателство спрямо законодателството на ЕС и какво трябва да се направи по време на преговорите, вече работим по окомплектоването на преговорния екип, съвсем скоро преговорната структура ще бъде намерена на заседанието на правителството“, посочи Ковачевски.

„Скринингът можем да го завършим за 14 до 16 месеца, което би било доста бързо в сравнение с други страни, които са преминали през този процес , а след това започва отварянето на главите“, допълни той.

Относно факта, че досега няма мнозинство от две трети за промяна на конституцията и съпротивата на правителството за провеждане на предсрочни избори, Ковачевски каза, че местните избори миналия уикенд са изпратили няколко политически послания и че опозицията е претърпяла голямо поражение.

„В страната победи европейската концепция. В две общини, където бяха избрани кметове, спечелиха и бяха избрани кандидати на СДСМ и коалицията, в Маврово Ростуше кандидат на СДСМ и в окръг Ценат Жупа на коалиционния партньор ТДП. В Тетово СДСМ запази броя на съветниците от изборните резултати на последните избори. Следващото съобщение е, че има голямо поражение за тези, които две години блокираха, бойкотираха, разпространяваха фалшиви новини и разделяха гражданите - всичко това беше грешно, предвид изборния резултат“, каза Ковачевски. /БГНЕС