Ковачевски: България да изпълнява решенията на съда в Страсбург

Премиерът на РС Македония Димитър Ковачевски призова днес властите в България да спазват решенията на Съда по правата на човека в Страсбург относно правата на сдружаване на македонците, които София не изпълнява и до днес.

„Винаги сме реагирали по отношение на всички граждани, които се самоопределят като македонци, независимо в коя държава се намират. Те имат същите права, както и останалите граждани, включително правото на свободно самоопределение”, каза премиерът.

"Има присъди на Съда по правата на човека, които България не е изпълнила и до днес и затова призовавам още веднъж българските власти. да действат в съответствие с решенията на Съда, в съответствие с европейските правни норми за защита на правата на малцинствата, защото става дума за държава-член на ЕС, а тези граждани, които са граждани на България и които се самоопределят като македонци, са същевременно и граждани на ЕС. Нека не забравяме, че България е член на ЕС. Призовавам още веднъж за спазване на всички права, така както у нас се спазват правата на всички етнически общности и на всеки човек, който се е самоопределил различно от македонците или от други, които са част от нашето общество”, каза Ковачевски.

Той призна, че в Конституцията на България признава индивидуални, а не колективни права, каквато практика съществува и в други държави. Но въпреки това настоя, че в България има граждани, които се самоопределят като македонци и, съответно, трябва да могат да ги упражняват правата си както всеки гражданин, който се самоопределя по различен начин от македонците в РСМ. /БГНЕС

Скопие / РС Македония