Ковачев: Проблемът с РСМ е неизпълнението на Договора, а не служебният кабинет

Европейската интеграция на РСМ е важна както за България, така и за целия регион и за ЕС като цяло. България подписа със Скопие договора за приятелство през 2017 точно, за да открие пътя на Македония към по бързо приемане като пълноправен член на ЕС. През 2018 г. първото българско председателство на ЕС беше ангажирано да лобира за това приемане.

За съжаление, от 2017 година досега управляващите в Скопие нищо не направиха за изпълнението на договора. Академичната комисия е блокирана и не работи. Говорът на омразата се усили.

Не е проблемът, че има служебно правителство в България, както смята Зоран Заев. Проблемът е, че Скопие не направи нищо за изпълнение на договора с България. Напротив, инвестира усилия да лобира срещу България и да изопачава българската позиция и да опитва да натиска София.

Ние не спорим за сегашната идентичност и език. Договорът говори за обща история на сегашните два народа. Обща българска история, не споделена, не преплетена, а обща на едни и същи етнос в миналото, който етнос нерадостната съдба и великите сили започват жестоко да разделят в началото на 20 век.

Всеки има право на самоопределяне. И нашите предци имат същото право, както и живите сега. Омразата и разединението може да бъде преодоляно само чрез европейската интеграция и смелостта да се приемат фактите, такива каквито са били. Така пише в договора, който трябва да се спазва и Скопие имаше много време от 2017 досега да го направи. Извиненията със служебното правителство са несъстоятелни. Очакването, че следващото българско правителство може да приеме лъжата, мисля също. Фактите са свещени! /БГНЕС

-------------------------------------------------

Андрей Ковачев евродепутат от ЕНП. Коментарът е написан специално за Агенция БГНЕС

Категории: