Ковачев: Антибългаризмът на управляващи и опозиция в РСМ е по-силен от желанието за ЕС

Желанието да се продължи с лъжите, манипулациите и антибългарската основа, на която да се гради съвременната македонска идентичност, обединяват властимащи и опозиция в РС Македония, и са по-силни дори от желанието за членство в ЕС.

Това написа в социалната мрежа евродепутатът от ЕНП Андрей Ковачев, който е един от най-добрите познавачи на българо-македонските отношения.

„След категоричния отказ вчера на премиера Заев и президента Пендаровски да споменат забранените думи "българи" и "България" по повод годишнината от Илинден 1903 година, се чудех какво по-негативно и насочено срещу Договора за приятелство можем да очакваме от Скопие. Е, не се наложи да чакаме дълго. За лидера на партията ДПМНЕ, общата история която РСМ има с България може да бъде само периода на "фашистката" българска "окупация" 1941-44“, написа Ковачев.

Той определя алтернативата на сегашното управление на Заев като "прекрасна".

„Ако дойде Мицкоcки на власт, решението на спора с България е "в кърпа вързано" - ще натиснат "лошите" българи да се извиним и посипем главите с пепел за "окупацията", да запишем в нашите български учебници "правилната версия за историята на македонския народ" редактирана от МАНУ и разбира се, да ги подкрепим за ЕС. Ако всичко това беше и грам реалистично, щях да кажа - това се казва самочувствие на истински победител – визионер“, добави евродепутатът.

„Тъжното е, че и за опозицията, и за управляващите в Скопие, общата ни история, която е основа в Договора за приятелство и добросъседство, няма нищо свързано с това да се признае историческата истина и правото на българската идентичност на отдавна починали хора. Желанието да се продължи с лъжите, манипулациите и антибългарската основа, на която да се гради съвременната македонска идентичност, обединяват властимащи и опозиция, и са по-силни дори от желанието за членство в ЕС“, подчерта Ковачев.

Той отбелязва, че лъжите и фалшификациите не са безобидни, те водят до дискриминация и говор на омраза спрямо гражданите, които имат смелостта открито да се самоопределят за българи и да отстояват истината.

И управляващи, и опозиция се правят, че отстояват европейските ценности, но явно някакъв "македонски" техен вариант - лъжата е истина, дискриминацията е толерантност и омразата е справедливост. Точно като по Оруел. Само от страната-кандидат зависи кога ще започне преговори. Поведението на югокомунистическия скопски елит води до големи беди за стотиците хиляди граждани, които стават заложници на политическите игри на този елит“, категоричен е Андрей Ковачев. /БГНЕС