Котките не чувстват вина и не се извиняват

Когато хората направят нещо лошо, независимо дали случайно или умишлено, те могат да почувстват вина и разкаяние. Това е така, защото хората живеят според определен морален кодекс на поведение, който отчасти управлява нашите социални взаимодействия.


Но има ли морален кодекс за нашите космати домашни любимци? Cattitude Daily се опита да разбере дали котките са способни да изпитват вина и разкаяние.

„За разлика от хората, котките не са обвързани от същия морален кодекс. Да, има негласни правила, към които котките се придържат, когато живеят заедно в къщи или в диви колонии, но те нямат същия морал като нас“, казва се в публикацията.


Също така си струва да се има предвид, че котките не са запознати с понятието пари и материалната стойност на нещата. Пухестите същества просто не разбират защо счупена ваза или скъсани завеси ви разстройват. Това обаче не означава, че котката не забелязва вашата тъга или гняв в подобни ситуации. Човешките емоции се разбират добре от животните. Следователно котката може да разбере, че е причинила вреда точно по вашата реакция спрямо нейното действие, а не от действителните последици. „Макар това да не ги кара да се чувстват виновни, то може да доведе до признаци на безпокойство - уши, притиснати назад към главата, прибрана опашка и тъжни поглед на извърнатите очи. Те вероятно ще се държат така, докато усетят, че сте се успокои“, обяснява изданието. Експертите казват, че котките също не знаят как да се извинят, въпреки че много собственици на котки вярват в противното. Специалистката по поведение на животните Тереза Л. Де Портър отбелязва, че котките са самотници по природа, така че те просто нямат вродените умения за много социални поведения. „Котките са лоши в помирението, на тях им липсват вродени умения да разрешават конфликти, освен да се бият или да бягат“, обяснява тя. По думите й повечето социални видове животни, като кучетата, имат такива умения.

Експертите обаче признават, че социалното поведение на котките всъщност е слабо разбрано. Стопаните често казват, че любимките им проявяват поведение, което може да се класифицира като „извинително“ – мъркане, триене на глава в собственика и други жестове, към които животното прибягва след досаден инцидент. Това едва ли може да се счита за извинение в човешкото разбиране, но подобно поведение е опит да се докаже приятелското и подкрепящо отношение към човек след конфликт. /БГНЕС