Костадин Стоичков: Съдиите грешат, но не можем да ги зачеркваме

"В последния кръг във Втора и Първа лига имаше грешки от съдийско естество, които внесоха голямо напрежение в съдийството. Моето лично убеждение е, че тези грешки бяха човешки грешки", заяви председателят на Съдийската комисия към БФС Костадин Стоичков по време на днешното извънредно заседание на комисията, предаде репортер на БГНЕС.

Председателят на Съдийската комисия Костадин Стоичков.

СК се събра извънредно, за да обсъжда представянето на съдиите в последния кръг в Първа и Втора лига, което породи недоволството на няколко отбора. "Не бих казал само последния кръг, ако се върнем назад във времето, имаше и други грешки на съдиите, които, за съжаление, бяха важни грешки в мача и оказваха влияние върху крайния резултат. В последния кръг във Втора и Първа лига имаше грешки от съдийско естество, които внесоха голямо напрежение в съдийството. Преди шампионата лично президента и аз обърнахме сериозно внимание на съдиите да бъдат максимално коректни, да дават всичко възможно от себе си, излизайки на терена, за да нямаме проблеми от това естество. В последния кръг нещата доста ескалираха. Моето лично убеждение е, че тези грешки бяха човешки грешки. Знаете, че навсякъде по света съдийството има проблем, има грешки. Няма как да избегнем тези нормални човешки грешки. Затова първата ми работа, когато станах председател на СК беше да инициирам необходимостта от въвеждането на ВАР. Това до голяма степен ще свали напрежението от съдийството и в крайна сметка ще направим така, че да може правдата да възтържествува на терена", коментира Стоичков.

Председателят на СК разкри, че реферът на мача Етър - ЦСКА Владимир Вълков най-вероятно ще бъде наказан за шест мача. "Един съдия подлиже на наказание, когато оценката у е под 7.4. За съжаление, на мача Етър - ЦСКА имаме поставена такава оценка, така че сега ние ще разгледаме този мач и ще вземем решение. По всяко вероятност ще има известно наказание за този съдия. Съгласно нормативните документи, когато съдия получи оценка под 7.4 се наказва за от 4 до 6 кръга. Може би, след като изтече този срок от шест мача, той да получи назначение във Втора лига. Един съдия се изгражда с години и няма как ние тотално да го зачеркнем като съдия и да не му даваме възможност той да се готви и да се развива. Имаме и други грешки на асистент-съдиите, имаме и некоректно решение на съдията на мача Берое - Локомотив Пловдив - некоректно отсъден наказателен удар в края на срещата. До този момент съдията Волен Чинков се справи отлично с мача, знаете колко труден беше за водене", допълни той.

Стоичков коментира и представянето на Иво Андреев на мача Левски - Ботев Враца, както и декларацията на "сините", в която те изразиха недоволството си, че често са ощетявани от реферите от началото на сезона. "Жалба от Левски за мача с Ботев Враца няма. Аз бях съдийски наблюдател на този мач и оценката не е добра. Но Иво Андреев се справи по един много добър начин с мача и хвана всичко значимо в срещата, но действително пропусна да санкционира с втори жълт картон състезател на гостите, за което оценката му е коректна. Няма умишлена игра с ръка в наказателното поле на Ботев Враца. Станислав Тодоров на мача Арда - Левски не отсъди наказателен удар в полза на Арда, това е отчетено в докладите. Това във вреда на Левски ли е, или в полза? Вие говорите за тенденция. На мача Левски - Етър Станимир Тренчев отсъди пряк свободен удар, който е отчетен като грешка, който не съществува и Левски вкараха гол и победиха в мача. Така че ако говорим за някакъв умисъл срещу Левски, аз не мога да се съглася. Да, за съжаление, съдиите грешат, понякога в една посока, друг път в друга", каза той.

"По моя инициатива и бях подкрепен от състава на СК, така както има изпадащи отбори на всички нива, така да има и изпадащи съдии. С това мое предложение аз искам да направя една конкурентна среда и онези съдии, които в голямата си част показват непостоянство съответно ще бъдат последни в ранглистите и като такива в един последващ етап ще бъдат деноминирани в по-долни групи. На всички нива, както за ръководещите, така и за асистентите. Идеята е някои съдии да не се чувстват вечни в ранглистата", каза още Стоичков.

"Аз съм убеден, че на този етап, до този момент, не само към съдиите, и към СК не се оказва натиск, нито от президенти, нито от клубове, нито от ръководството, нито от членовете на Съдийската комисия. Но все пак това са живи хора, които излизайки на даден мач, всеки изпитва някакво притеснение", допълни председателят на СК. /БГНЕС