Костадин Костадинов: Ще подкрепим мандат на „Възраждане“, готови сме с кабинет

„Възраждане“ е готова да вземе третия мандат, ако, разбира се, президентът реши това нещо. Единственият мандат, който ние ще подкрепим, е мандат на „Възраждане“. Ние сме готови със състав на кабинет. Ние имаме един голям партньор, за съжаление, този партньор не е в парламента, това е българският народ.

Това заяви лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов след като напусна пресконференцията си, предаде репортер на БГНЕС.

Костадинов подчерта, че 63% от избирателите не отидоха да гласуват и това е най-сериозният проблем. По думите му най-вероятно отиваме на нови избори. „Единственият ни партньор е българският народ и това, което ще направим, е да поискаме неговото доверие“, допълни той.

„Политиките в България винаги са поставяни на заден план. Няма никакво значение кой ще бъде министър-председател. Важни са политиките“, категоричен е лидерът на „Възраждане“. Той сподели, че е изумен от състава на преговорното правителство. „Това, което ние ще направим пък на свой ред, е да дадем един преговорен екип, с който да започнем разговори с всички останали политически сили в парламента по отношение на най-важния въпрос към настоящия момент – за влизането на България в еврозоната“, съобщи Костадинов.

„Наясно сме, че в парламента, като изключим „Възраждане“, всички останали са за унищожаване на българския лев“, подчерта той по отношение на присъединяването на страната ни към еврозоната. Според него най-добрият вариант е провеждането на референдум и добави, че ще търси подкрепата на 48 депутати в НС. По думите му, ако това нещо не се случи, от „Възраждане“ ще събират подписи.

„България няма нужда от евроатлантическо правителство, България има нужда от българско правителство“, категоричен е Костадинов.

На въпрос, свързан с вчерашните думи на Бойко Борисов, че от ГЕРБ ще разговарят с всички парламентарно представени политически формации, Костадинов заяви, че едно е какво казват лидерът на ГЕРБ, друго е какво се върши действително. „Ние сме видели за 12 години тяхната социална политика, че не е социална, а антисоциална“, каза той и допълни, че от „Възраждане“ са готови да носят отговорност за проблемите на страната.

„Това правителство в момента се сформира в американското посолство и американските медии, които са тук, са за да създават усещане в една или друга посока, което е крайно нечистоплътно и е крайно време те да бъдат посочвани с пръст, за да се знае, че това не са медии, а едностранчиви радиоточки, които манипулират“, смята Костадинов.

По-рано лидерът на „Възраждане“ напусна пресконференцията си заедно с Цончо Ганев, Николай Дренчев и Петър Петров.

„Представители на жълто-кафявите медии да напуснат, няма да има пресконференция иначе“, заяви Костадинов и съобщи, че от „Възраждане“ не изпращат съобщения до тези медии, които са финансирани от външни фондации. „Доколкото разбирам тук също има такива. Не желаем да бъдем отразявани от служители, които са финансирани отвън“, категоричен бе той.

Давали сме и ще продължаваме да даваме информация на чужди медии, но на такива, които се представят за български, а не са, да напуснат. Представители на „Дневник“ има, да напуснат или няма да има пресконференция. Нека да бъдем максимално ясни и категорични, ние компромиси с нашите принципи няма да правим“, за още Костадинов.

Лидерът на „Възраждане“ уточни, че медии като „Дневник“, „Капитал“, „Mediapool“ и „Club Z“ са финансирани от САЩ и не отговарят на журналистическите стандарти. Според него те са жълто-кафяви и антибългарски.

Ако третият мандат отиде у „Възраждане“, той подчерта, че е подготвен законопроект, който по думите му е „успешно работещ в САЩ от 1938 г. и предвижда всяка една такава медия да се легитимира като чужд агент“. /БГНЕС