Косово избира парламент

На 6 октомври 2019 г. в Косово се провеждат четвъртите (предсрочни) парламентарни избори, откакто страната обяви независимостта си на 17 февруари 2008 г.

Асамблеята в Косово (парламент) има 120 членове, от които 20 места са запазени за представители на малцинствените общности, както следва: 10 места за сръбската общност, 3 за бошняшката общност, 2 за турската общност, 4 за ромите, ашкали и египтяни и 1 за гораните. За 120-те места в Асамблеята се състезават 1060 кандидати. 46 917 избиратели са отстранени от избирателния списък, било защото са починали, или са се отказали от гражданството на Косово след местните избори 2017 г.

В избирателния списък на Централната избирателна комисия на Косово (ЦИК) за предстоящите предсрочни парламентарни избори има регистрирани 1 937 869 избиратели в 38 общини с общо 1 780 211 жители. Гражданите на Косово в диаспората имат право да гласуват до 5 октомври 2019 г. ЦИК даде възможност на 35 087 граждани, които живеят в чужбина, да гласуват по пощата. На изборите ще се състезават 20 политически партии, четири коалиции и един независим кандидат от бошняшката общност. Кампанията стартира на 25 септември 2019 г. и продължи само 10 дни. Анализаторите оценяват тези парламентарни избори като едни от най-несигурните, които също ще бъдат „съдбовни“ за мнозина. Най-силните политически партии вече си размениха някои тежки обвинения, което прави практически невъзможно да влязат в евентуална следизборна коалиция.

Непотизмът присъства във всички сегменти на косовското общество и всичко се контролира от висшите структури на политическите партии.

Основната надпревара на предстоящите парламентарни избори в Косово ще се проведе между трите основни политически съперници: Демократичната лига на Косово на Иса Мустафа (ДЛК), Движението за самоопределение на Албин Курти "Ветвендосие" (ДСВ) и Демократическата партия на Косово на Кадри Весели ( ДПК). Освен тези три основни съперника, Рамуш Харадинай със своя Алианс за бъдещето на Косово (AБK) се опитва да влезе в надпреварата като четвърти състезател.

Налагайки 100% наказателни мита върху вноса от Босна и Херцеговина и от Сърбия, Харадинай сериозно наруши Централноевропейското споразумение за свободна търговия (CEFTA) и причини необратими щети на Косово и неговите международни отношения. Неуважението към международното споразумение отвори вратата на противниците на Косово, които ще оспорват решението на Международния съд в Хага (ICJ) относно оправданието на независимостта на Косово и те ще продължат да предотвратяват международното признаване на най-младата балканска страна. Гражданите на Косово също са претърпели щети, тъй като са лишени от свободата на избор, като нямат възможност да купуват и консумират конкурентни стоки. Харадинай очевидно искаше да натрупа политически капитал сред част от електората чрез вреди за Косово. По ирония на съдбата, въпреки обещаващото име на неговия Алианс за бъдещето на Косово, страната няма да види светло бъдеще с партията на Харадинай.

Албин Курти убедително е фаворит сред кандидатите за премиерския пост в Косово.

Проучванията на общественото мнение, проведени в Косово, показаха силна тенденция към намаляване на популярността на ДПК. Много малките разлики между ДСВ и ДЛК, показани в предизборни проучвания, означават, че победителят ще бъде определен в последната част на кампанията.

Ситуацията на политическата сцена и ориентацията на гражданите вървят в полза на Движението за самоопределяне (ДСВ), което води с малко преди Демократичната лига на Косово (ДЛК), докато Демократическата партия на Косово (ДПК) и Алиансът за бъдещето на Косово (АБК) се състезават за третото място. Петият играч, който може да влезе в парламента на Косово, е партията Нисма.

Повечето неопределили своя избор гласоподаватели споделят мнението, че действащото коалиционно правителство трябва да бъде наказано за безпринципната коалиция и връзките им с престъпност, корупция, непотизъм, сплашване, заплахи, военни престъпления, ликвидации и изнудвания. Действащото правителство не е оставило нищо, освен много празни обещания и щетите, които ще бъдат заплатени от бъдещите поколения косовари.

Ключовите политически участници определиха кандидатите си за премиер преди началото на предизборната кампания. Албин Курти (ДСВ) е убедително фаворит като кандидат за премиер, следван от Вьоса Османи (ДЛК), Кадри Весели (ДПК), Рамуш Харадинай(AБK) и Фатмир Лимай (Нисма).

Любопитна подробност е, че Сърбия, която не признава независимостта на Косово, призова сърбите там да гласуват на парламентарните избори. /БГНЕС