Косатките край Гибралтар озадачиха учените

Учените са открили на странно място група косатки, които обръщат и потапят яхти, пише LiveScience. От 2020 г. изследователите са регистрирали стотици атаки от групи косатки срещу яхти в Гибралтарския проток. Бозайниците успяха да потопят няколко такива плавателни съда, последният е полски в края на октомври 2023 г.


Групата наброява до 40 индивида; те живеят главно край бреговете на Испания и Португалия. На 10 април три от групата косатки бяха забелязани да плуват близо до голяма яхта край бреговете на Галисия в Северна Испания. Триото не нападна плавателния съд, но местната природозащитна група Orca Ibérica GTOA, която следи отблизо иберийската субпопулация, помоли моряците да „внимават, когато преминават“ през района.

Фактът, че косатките промениха местоположението си, изненада учените. Косатките обикновено не идват толкова далеч на север до средата или края на лятото. „Теоретично те са в Гибралтарския пролив през пролетта и трябва да достигнат северната част на Испания в края на лятото“, каза Алфредо Лопес Фернандес, биолог от университета на Авейро в Португалия. Той добави, че учените не могат да обяснят защо косатките са се появили на север толкова рано.

По-рано беше съобщено, че косатките в Гибралтарския проток започнаха да учат себеподобните си как да потопяват яхти. Експерти подозират, че атаките са започнали след травма, претърпяна от индивида с прякор Гладис Бялата. Те смятат, че тази женска е претърпяла силна уплаха в резултат на сблъсък с кораб или е била на косъм да бъде убита от бракониери. Това събитие я накарало да възприеме всички ветроходни лодки като потенциална заплаха и близките й възприели нейната реакция към тях. /БГНЕС