Коронавирусът се настани вече в 36 държави

За последното денонощие в Китай са регистрирани 508 нови случая на заразяване с новия коронавирус COVID-19, съобщи „Дойче веле”.

Според Световната здравна организация (СЗО), пикът на епидемията в Китай е преодолян. Коронавирусът се е разпространил в над 30 държави.

Броят на заболелите в Китай вследствие на COVID-19 продължава да расте. През последното денонощие от белодробно възпаление са починали 71 човека, а броят на заразените е достигнал 508, сочат данни на Националната комисия по здравеопазване в Китай.

Само в провинция Хубей, от където плъзна заразата, са обявени нови 499 случая на заразяване, а починалите са 68.

Общият брой на заразените с COVID-19 в Китай е 77 658 души, а 2 663 от заболелите са починали. Съобщава се, че 27 323 пациенти са излекувани.

По-рано властите в Китай забраниха търговията с диви животни и използването им за храна. Според тях, подобна мярка би помогнала да се защити населението от разпространение на заразата.

Генералният директор на СЗО заяви, че пикът на епидемията в Китай е преодолян в края на януари.

В същото време вирусът продължава да се разпространява и извън пределите на Китай. Регистрирани са случаи на заразяване в 36 държави, като броят на заразените достигна 2 438 души, с което общият брой на заразените в цял свят надхвърли 80 000 души.

Второто най-голямо огнище остава Южна Корея, където заболелите за последното денонощие са над 60. В страната са потвърдени 893 случая на заболяването, а 9 човека са починали.

В Иран заразените са 61, а починалите 12. Властите в някои от съседните страни решиха да затворят временно границата с ислямската република заради COVID-19.

В Европа на първо място по брой на заразените е Италия – там са потвърдени 230 случая на заболели, а починалите са 7.

Съобщава се, че във Виетнам са оздравели всички 16 болни от коронавирус. Лекарите са поставили под наблюдения единия от пациентите, а всички останали са изписани от болницата. Нови заразени не са регистрирани от 13 февруари, подчертава виетнамското Министерство на здравеопазването. /БГНЕС