Коронавирус и градовете призраци

Улиците са пусти, това е всекидневието ни днес. От Рим до Ню Йорк през Париж 900 милиона души по целия свят са затворени в домовете си с надеждата да спрат пандемията на коронавирус, която вече е убила повече от 11 400 души и тресе световна икономика.

В Съединените щати - Калифорния, Ню Йорк, Ню Джърси, Илинойс, Пенсилвания и Невада обявиха прекратяването на всички несъществени дейности, дори ако пълното ограничение на националната територия е било отменено за момента от президента Тръмп. Следователно трите най-големи града в страната, Ню Йорк, Лос Анджелис и Чикаго, са "замръзнали" и около 100 милиона души са се изолирали по домовете си. "Всички сме в карантина", заяви Андрю Куомо, гуверньорът на щата Ню Йорк в САЩ, съобщавайки за "най-радикалната стъпка, която можем да предприемем".

Италия, най-засегнатата страна в Европа с 4825 мъртви и за първи път на Стария континент, разпорежда изолация на цялото си население, засилва мерките си пред опустошенията от болестта. Всички паркове, зелени площи и обществени градини са затворени за гражданите този уикенд, в очакване на допълнителни ограничения, за да се насърчат италианците да останат у дома колкото е възможно повече. Коронавирусът уби 793 души за последните 24 часа в страната, пик от началото на кризата.

Повече от 900 милиона души в около 35 държави са призовани да останат у дома. Около 600 милиона души в 22 държави - подлежат на задължителни заповеди за ограничения, както във Франция или Италия. Останалите са с вечерен час (както в Боливия), карантини (както в основните градове на Азербайджан и Казахстан) или непринудителните призиви да не напускат домовете си (както в Иран).

След откриването на 25 случая в Австралия, свързани със състояла се сватба в Южен Сидни, властите предприеха действия, които удариха силно процъфтяващата индустрия за бракосъчетания и сватби, принуждавайки неутешимите двойки да отменят сватбите си."Вие не просто отменяте събитие, за което хората буквално са мечтали и за което са обмисляли с дни, месеци", казва Лара Бийсли, планираща сватба в Сидни. „Получаваме обаждания от разплакани хора“.Властите също затвориха известния плаж на Bondi Beach в Сидни, който беше претъпкан въпреки забраната за големи събирания.

Пренаселени пазари тук, пустите улици на друго място: светът е разрязан наполовина, между сериозни хора, които се затварят в името на общото благо, и егоистични хора, които мислят само за собствено удоволствие?

По-лошо е от срива на борсите

За да защити значимостта на тези мерки за ограничаване, Световната здравна организация (СЗО) подчерта, че Ухан, епицентър на коронавирусната епидемия в Китай, където от 19 март не са регистрирани нови случаи с местен произход, беше "надежда" за света. Глобалната икономика страда малко повече всеки ден от това спиране на дейностите.

Наемането на гиганти на дребно, Walmart и Amazon, които са изправени пред наплива на потребителите към супермаркети или интернет, няма да компенсират унищожаването на работните места. В Европа Европейският съюз обяви на 20 март прекратяване на правилата на бюджетната дисциплина. Ново, мярката ще позволи на държавите-членки да изразходват толкова, колкото е необходимо, за да се справят с икономическото забавяне.

До 25 милиона работни места са изложени на риск при липса на международно координиран отговор, предупреди Международната организация на труда. Изправени пред тази ситуация, на финансовите пазари цари изключително напрежение. След най-лошата седмица на фондовата борса след кризата през 2008 г., те приключиха деня - 20 март, с колеблива нота, Уолстрийт в червено и европейските фондови пазари нагоре.

Някои експерти се опасяват, че икономическата криза, произтичаща от пандемията, ще бъде по-лоша от тази на "срива на борсите" от 2008 г., особено ако ограничаването трябва да бъде удължено.

Три милиарда души нямат най-елементарното оръжия срещу вируса

Други страни се присъединиха през уикенда, към списъка на тези, които избраха тази драстична мярка. Ограничението ще бъде обобщено в Тунис в неделя, а в Колумбия във вторник. Без да стига толкова далеч, Обединеното кралство драстично засили реакцията си на пандемията, като нареди закриването на кръчми, ресторанти, кина и спортни зали.

Швейцария от своя страна затегна мерките си и забрани всякакво събиране на повече от петима души, но изключи всякакъв друг вид ограничение, преценявайки, че това е „зрелищна политика“. Затворени вкъщи за десет дни, някои италианци започват да се местят. Над 53 000 от тях вече са глобени за неоснователни излизания.

В Банджул, Гамбия, властите усилено издирваха 14 души, които избягаха от хотела, където бяха поставени под карантина. Но предпазните мерки са трудни за прилагане на много уязвими места, като например в огромни азиатски бедняшки квартали или в пренаселени затвори по целия свят.

Три милиарда души дори нямат най-основните оръжия срещу вируса, течаща вода и сапун, алармират експерти на Организацията на обединените нации, които се страхуват от загубата на "милиони" животи. В Сан Салвадор страхът да не бъде пренатоварен е такъв, че да се „предвиди“, според кмета, гробокопачите изкопали 118 гроба, готови за употреба. /БГНЕС