Корнелия Нинова: Ще обявим компесаторни мерки за икономиката

До дни ще обявим компесаторни механизми за бизнеса в резултат на наложения мораториум за цените на енергоизточниците. Това съобщи вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Мерките за подпомагане на фирмите – 80/20 и 60/40 – са до края на декември. Екипът на министерство ще внесе предложение те да продължават и след 1 януари, каза още Нинова след днешната си среща с работодателските организации.

Тя подчерта, че с работодателите са се договори да работят по предложения за изготвяне на Бюджета за 2022 година.

Решени сме политическото клише за намаляване на административната тежест да стане реалност. Готови сме да освободим бизнеса от административната тежест, посочи Нинова.

Натрупаните свъхпечалби бихме искали да се използват за подпомагане на икономиката и дружествата, които ще изпитват затруднения заради мораториума. Бързаме да има и за декември компенсации, каза още Нинова.

От своя страна председателят на АИКБ Васил Велев съобщи, че настояват компенсациите да нямат таван, а прагът да е 150 лева.

670 лева е цената на електроенергия за утре в пазара „ден напред”. Очакванията са за подобни цени и през януари. Те растат почти непредсказуемо и са в пъти по-високи от очакваните и от миналогодишните, заяви Велев.

По думите му, за да бъде българската икономика конкурентноспособна, тя трябва да се снабдява с енергия на подобни цени на нейните конкуренти. Цените в Щатите са под 50 долара, такива са в Русия и в Турция. В Сърбия цената е фиксирана – тоест, нашите конкуренти извън ЕС се снабдяват на цени, които са от порядъка на 4-5 пъти по-евтини от тези за България днес, добави Велев. /БГНЕС