Корне шокира и Халеп за първи 1/4-финал от Шлема в кариерата си

Ализе Корне се класира изненадващо за 1/4-финалите на Откритото първенство на Австралия по тенис, след като надигра Симона Халеп в три сета – в отделните части 6-4, 3-6, 6-4, за малко над два часа и половина игра.

Корне (л) стигна до дебютен 1/4-финал в Големия шлем при 63-то си участие.

В откриващия сет французойката, 61-а в световната ранглиста, стигна първа до пробив в четвъртия гейм, който обаче бе моментално върнат от 14-та в схемата румънка. Корне отново дръпна с брейк и сервираше за сета при 5-3, но се пропука, само за да пробие отново нестабилно сервиращата Халеп и да поведе в частите. Двукратната шампионка от Големия шлем стартира с пробив втория сет, но Корне влезе в серия от три поредни гейма и поведе с пробив. Двубоят продължи да бъде непредсказуем, като този път Халеп влезе в серия от пет поредни гейма, за да вкара срещата в заключителен трети сет.

В него Корне нанесе своя удар в седмия гейм, а след това оползотвори третия си мачбол, за да се класира за четвъртфиналите. Френската тенисистка, която отстрани по-рано в турнира третата в схемата Гарбине Мугуруса, направи един ас и цели девет двойни грешки, като направи по-малко уинъри и повече непредизвикани грешки от Халеп, но съумя да се поздрави с победата. Тя се класира за своя първи четвъртфинал в турнирите от Големия шлем при 63-то си участие.

В спор за място на полуфиналите тя ще играе с американката Даниел Колинс, която елиминира белгийката Елизе Мертенс след обрат с 4-6, 6-4, 6-4. /БГНЕС