Контрера: Предлагаме пълен ремонт и прехвърляне за стопанисване от СО на спирките за градски транспорт

Настояваме и за нови, модерни електронни информационни табла. Това предложение изложи във Фейсбук страницата си кандидатът на ВМРО за кмет и водач на листата за общински съветници в София Карлос Контрера.

„Важен елемент за достъпна градска среда е състоянието на спирките на обществения транспорт. Те са ключов елемент за бърз и удобен градски транспорт. Нужно е през наредбата за обществения транспорт да се регламентира ясно статутът на спирките, кой ги поддържа и как. Нашето предложение е Столична община да стопанисва всички спирки, да се прекрати сегашната практика едни да са към Центъра за градска мобилност, едни – към районните администрации, трети – към транспортните оператори (например Столичен електротранспорт).“, обосновава предложението си той.

Контрера описва и стъпка по стъпка задачите, които ще предложи да бъдат предприети.

„Първата задача е да се ремонтират и реновират съществуващите спиркови навеси – поправка, боядисване, подмяна на пейки и поставяне на нови пейки. Втора стъпка – приемане на решение от Общинския съвет за поставяне на нови навеси на база данните от пътникопотока. Третата – подобряване на текущата поддръжка на спирки, спиркови знаци, спиркови табла и спиркови навеси. Ежегодно в бюджета на Столична община ще внасяме и предложение за финансови средства за такава текуща поддръжка.“, пише още кандидатът за кмет на ВМРО.

Според него е необходимо да се доставят и монтират поне 100 нови спиркови навеси на спирки, където такива няма в момента, като да бъдат обхванати спирки основно по традиционно работническите автобусни линии (с интензивни трудови пътувания), които през годините са оставени на заден план.

„С Марио Евстатиев предлагаме и да се доставят минимум 100 нови електронни спиркови табла, които да бъдат с модерен дизайн и възможности за детайлна информация, включително дали идващото превозно средство е нископодово, с велобагажник, двуетажно.“, дава точен пример още Контрера, който е и водач на листата на ВМРО за СОС. /БГНЕС