Конституционният съд на Косово обяви правителството на Хоти за нелегитимно

Конституционният съд на Косово прие снощи искането на опозиционното Движение за самоопределение (ДС) да обяви за невалиден един от гласовете на депутатите за избора на правителството на Авдулах Хоти и реши да проведе извънредни парламентарни избори, съобщават местните медии.

Извънредни избори, според решението на съда, трябва да се проведат в рамките на 40 дни от обявяването им от президента на републиката, а в конкретната ситуация това трябва да бъде направено от действащия президент Вьоса Османи.

По-рано политици и юристи, представители на ДС и настоящото правителство, изразиха своите виждания относно легитимността на вота на депутата Етем Азири, на когото ДС на бившия премиер Албин Курти оспори правото да бъде депутат, а оттам и правото да гласува за избор на ново правителство.

Причината за оспорване на легитимността на депутата от партиите на немнозинствените етнически общности е, че преди да бъде избран за член на законодателния орган на Косово, той е осъден на 15 месеца затвор за престъплението злоупотреба с длъжност.

Конституционният съд постанови, че Азири няма право на глас и че с неговия вот кабинетът на Хоти си е осигурил минимално необходимото мнозинство от 61 членове в 120-членния парламент на Косово, и поради отмяната на този вот досегашното правителство губи своята легитимност.

В изявление, направено вчера от съда, се казва, че настоящите решения на правителството остават в сила и че кабинетът на Хоти ще продължи да изпълнява задълженията си до избора на ново правителство.

Правителството на Авдулах Хоти бе избрано на 3 юни след вот на недоверие към правителството на Албин Курти, който управляваше страната през предходните четири месеца./БГНЕС