Констанца Рангелова: Все повече вървим към ограничаване на природния газ

В последните години Югоизточна Европа залага все повече на природния газ като източник на енергия, което води до геополитически и икономически рискове. Това заяви пред БГНЕС Констанца Рангелова, старши анализатор в Програма „Енергетика и климат“ на Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД).

Руската инвазия в Украйна ясно разкри колко уязвима е Европа към рисковете пред енергийната и климатичната сигурност. Войната задълбочи енергийната криза, която започна заради сериозния дефицит при предлагането на природен газ на световните пазари в края на 2021 г. Държавите от Югоизточна Европа (ЮИЕ) са изправени пред най-голямата заплаха за тяхната енергийна и климатична сигурност поради прекомерната си зависимост от вноса на руски нефт и газ. ЦИД разглежда няколко сценария за сигурността на доставките на природен газ до 2030 г.

„Разглежда се едно бъдеще, в което потреблението на природен газ в Югоизточна Европа намалява заедно с икономическите и геополитическите проблеми“, каза Констанца Рангелова.

В момента сме доста по-добре подготвени по отношение на газовата стабилност заради връзката с Гърция, която в момента работи изцяло. „Това, което трябва да се направи е да се намали зависимостта от газ в сектор индустрия“, посочи анализаторът.

„Разглеждаме един сценарий, в който се постигат две неща едновременно – пътят към климатична неутралност до 2050 г. е изпълнен и в същото време с това не се разчита на природен газ като временно гориво, а напротив все повече се намалява използването му. Това, което ние разглеждаме е по-голяма електрификация, ефективност и нови технологични решения в индустрията, които да помогнат да се намали използването на природен газ до 2030 г. “, заяви Рангелова.

Основното предизвикателство е да има политическа воля и стратегически подход към тази трансформация, която трябва да преживеем. Основната бариера, която стои в момента пред нас е това, че не се мисли стратегически, а краткосрочно

„Все повече се върви в посока на това да се ограничи използването на природен газ и диверсификация“, добави Рангелова. /БГНЕС